Сийка Кацарова: Българите преоткриха СПА дестинациите у нас по време на пандемия

Сийка Кацарова: Българите преоткриха СПА дестинациите у нас по време на пандемия

Предлагат 720 лв. годишно на човек за СПА и рехабилитация

Ваучерите за здравен туризъм ще са на две нива, коментира в интервю за "Монитор" председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА)

- Г-жо Кацарова, преди дни приключи антикризисният конгрес на БСБСПА във Велинград. На него предложихте въвеждане на ежемесечни ваучери за здравен туризъм към основната заплата. Бихте ли ми разказали повече за тази идея?
- Нарекохме ги ваучери за здравна превенция, защото смятаме, че по време на пандемията именно тя трябва да бъде поставена във фокуса на здравните политики. Считаме, че тя е важна част от здравеопазването. Предложихме ваучерите да са обвързани с данъчни облекчения, за да бъдат мотивирани работодателите да предлагат на служителите си подобна добавка към месечното възнаграждение. Според Наредба 7 на Министерството на финансите фирмите имат право да дадат допълнителни 60 лв. на своите служители за покупка на храна, вместо да бъдат в парична форма, и за това плащат по-малко данъци. Идеята ни е въпросната възможност да бъде разширена и с ваучери за здравна превенция в размер на 60 лв. Месечно, или 720 лв. годишно, като така работникът ще знае, че трябва да ги използва в някоя от СПА дестинациите у нас.

- Идеята ви срещна ли подкрепа от Министерството на туризма и Министерството на финансите?

- Да, още миналата година внесохме писма до министъра, който обаче ни отказа, тъй като бюджетът не може да поеме подобна инвестиция. В случая обаче не става дума само за бюджет, а за мотивация повече работодатели да инвестират средства, за да може работещите при тях да бъдат по-здрави. Министерството на туризма ни подкрепя, предложението вече е и в икономическата комисия при председателя й Петър Кънев. Целта ни е да създадем целенасочени ваучери за превенция в български климатични или балнеокурорти, тъй като в 95% от страната има подобни места. Те ще имат няколко ефекта - населението ще бъде по-работоспособно, второ - работодателите ще получат данъчно облекчение, трето - ще има заетост и извън крилата на активните сезони.
Подобни ваучери не са прецедент - чехите ги приеха още на 1 юни - със 150 евро ще подпомагат всеки, който иска да прекара 6 дни в чешки курорт с минимум пет процедури. За това настояваме и ние, като по този начин бюджетът за здравеопазване също ще се намали. Постъпването на болни в лечебните заведения може да бъде избегнато, ако има превенция, а у нас не липсват места, където тя може да се практикува.

- Какво ще включват те - лечение на определени заболявания или по-скоро СПА процедури?

- Става дума за две нива превенция за млади хора, които предпазваме от заболявания. В техния случай СПА процедурите ще са по-голям брой, но всичко ще се извършва на база на основата на минералния ресурс на България - води, кал, билки и здравословно хранене. Освен това ще бъдат включени профилактика и рехабилитация на хронични заболявания - респираторни или сърдечно-съдови (рискови групи за COVID-19). В този аспект се доближават до програмите на Националния осигурителен институт (НОИ), от които в момента могат да се възползват едва 45 000 - 50 000 души в България, защото бюджетът им се изчерпва до толкова, базите на НОИ също са много малко. Ако в списъка с места за настаняване по програмите им се включват и сертифицираните хотели за балнео и СПА, бюджетът им може да бъде увеличен, а също и повече здравноосигурени граждани да се възползват от тях.

- Колко души ще могат да се възползват от ваучерите за здравна превенция?

- Ваучери за здравна превенция ще могат да използват всички, които имат здравна осигуровка. Докато в момента за подобна програма ще имаме нужда от връзки. Германците са признали качеството на медикъл и СПА хотелите у нас, но ние дискриминираме българите, като ги изпращаме в едва 20 бази. Това е и причината да искаме да добавим още сертифицирани хотели и за да може всеки да прецени къде да прекара своята почивка.

- Какво се случва с резервациите за СПА дестинациите у нас по време на пандемия? Наблюдава ли се значителен спад или ръст?

- Към днешна дата имаме основно туристи от България в СПА дестинациите в страната. Те преоткриха този вид туризъм. Климатичните курорти като Чепеларе, Пампорово и Боровец са пълни с нашенци, които търсят къде да засилват имунната си система. Отличиха се местата, предлагащи качествен продукт в полза на здравето и отдиха, а не само легла. Макар и малко, все още могат да се видят и румънци по нашето Черноморие, останали след почивните дни около 6 септември. Оскъден е и броят на поляците.

- Има ли интерес от страна на немците към България, след като германските власти премахнаха Варна от предупредителния списък за пътувания?

- Немците отмениха своите резервации, когато Варна беше вкарана и непосредствено след това изкарана от списъците с рискови държави. Включването й в „черния” списък на института „Робърх Кох“ несъмнено доведе до намаляването на чартърните и редовните линии. След спирането на полетите германците нямаха с какво да се придвижат до страната.

- Различни медии излязоха със становище, че водещ немски туроператор няма да включи балнео- и СПА курортите, намиращи се във вътрешността на страната, в своя каталог за следващата година с дестинации, в които лечението на германци ще се поема от здравната каса. Истина ли е това?

- Информацията беше некоректно пресъздадена. Въпросният проект се движи от Министерството на туризма през Германско-българската търговско-индустриална камара и централата във ФРГ. Всъщност за пръв път от туроператора се съгласиха да отделят две страници в своя каталог за 2021 г. на здравния туризъм у нас. Във въпросната брошура са представени хотели, с които той има договори, но ще има информация и за всички останали климато- или балнеолечебни места в България, които са готови да посрещнат немски туристи. Ще си личи, че сме на картата на немската здравноосигурителна система още от септември 2019 г., че освен море у нас има и изключителни исторически, термални и климатични курорти.

ВИЗИТКА:

25 години опит в туризма

Един от учредителите на БСБСПА (декември 2006 г.)

Вицепрезидент на Европейската СПА асоциация от май 2016 г.

Председател на БСБСПА от юни 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.