0

С игнал за селфита с бюлетини проверява общинската избирателна секция в Сунгурларе, а във Видин раздавали кебапчета без пари и записвали имената.

Сигнал за селфита с бюлетини проверява общинската избирателна секция в Сунгурларе, а във Видин раздавали кебапчета без пари и записвали имената.

Според сигнала от Сунгурларе избиратели били принуждавани да си правят селфите в тъмната стаичка, за да документират, че са гласували за "правилния човек".

Във Видин пък раздавали кебапчета без пари до избирателна секция. От топлата храна си вземали всички - участниците в секционните комисии, застъпниците, наблюдателите и гласоподавателите. Кебапчето официално се търгувало за 60 стотинки, а неофициално се раздавало без пари, като жената пред скарата записвала в тетрадка кой колко кебапчетата и кюфтета взима, съобщи Нова тв. В Общинската избирателна комисия няма получен сигнал и не е направена проверка дали някой е ял безплатно кебапче за глас.

В ОИК – Сандански е постъпил сигнал от представител на щаба на единия кандидат-кмет за контролиран вот - избирател е направил снимка на бюлетина с телефон в СИК №46. След проверка на място от членове на ОИК Сандански и обяснение на секретаря на изборната секция, където е направена снимката, се установило, че не е констатирано нарушение. Същият сигнал бил подаден и до прокуратурата, която е възложила проверка на полицията. Органите на реда също не могли да установят по безспорен начин наличието на нарушение. Въпреки това, комисията даде указания на председателя на СИК №46 да следи за правилното прилагане на изборния кодекс в изборното помещение и в района на избирателната секция.
От с. Съединение пък била подадена жалба за намеса върху работата на членовете на тамошната комисия.

Възрастен мъж е припаднал пред изборна секция в ПГ "Свети Патриарх Евтимий" в Асеновград. Това съобщиха  от СИК, цитирани от „Фокус”. Пред секцията възрастният мъж се е почувствал зле, извикан е екип на Спешна помощ, който го е откарал до болницата в града. Наложило се е 39-та секция да преустанови дейността си за 10 минути, но в момента работи нормално и посреща избиратели. Според подадената информация възрастният мъж е трябвало да гласува е 40-та секция, която се намира на следващия етаж, но не е могъл да се качи дотам.