ГЛАСУВАНЕ С МАШИНА: При отказ от единия вот, не можем да променим избора си
2

ГЛАСУВАНЕ С МАШИНА: При отказ от единия вот, не можем да променим избора си

  • "Сиела Норма" продължава да иска наем за устройствата
  • Веселин Тодоров: ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни

„Сиела Норма“ и ЦИК имат устна уговорка на вота 2 в 1 избирателят да гласува с една смарт карта с машината. Това коментира пред БТВ шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. На екрана е предвидено първо да се появява опция в кои избори ще участва. Ако обаче избирателят се откаже от президентския или парламентарния вот, после няма да може да промени избора си, предупреди Тодоров. "Това е важно и се надяваме ЦИК да направи добра разяснителна кампания", допълни той.

Тодоров поясни, че се надява спорът с ЦИК за собствеността на машините да не се решава в съда и изтъкна, че договорът им с тях е публичен. „Собствеността се прехвърля с плащането. ЦИК признава, че не е платила. Очевидно е, че собствеността е наша“, каза Тодоров. По думите му отговорността и рискът са за тях, в това число и ако някоя машина се счупи. Според него софтуерът също е прехвърлен на ЦИК и „Сиела Норма“ има протоколи за това. Той подозира, че причината Избирателната комисия да не приема официално машините е, че Избирателната комисия не си плаща наема за склада.

"Сиела Норма" продължава да настоява, че ЦИК й дължи наем за машините, стана ясно от думите на Веселин Тодоров пред БНТ. Аргументът е именно в това, че според "Сиела" машините все още са тяхна собственост и отрече това да е опит за злоупотреба с права.

"1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец", заяви той. "Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени", категоричен е Тодоров. По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата. Той изтъкна още, че машините, които са повредени, ги подменят. По думите му те са над 100. "Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете, че на изборите някои умишлено бутаха машините", обясни Тодоров.

"ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици", заяви Тодоров.

Той обясни, че фирмата вече е дала оферта и за новата поръчка, пусната от ЦИК за новите избори за софтуера и логистиката за машините. Самата поръчка е адресирана само до "Сиела Норма". Офертата е за малко над 13 млн. лева, а в момента се водят преговори. За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми - "Сиела Норма", "Смарт матик" и държавната "Информационно обслужване".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.