Свалиха Сидеров от шефския пост на групата на патриотите (ОБНОВЕНА)

Свалиха Сидеров от шефския пост на групата на патриотите (ОБНОВЕНА)

"Атака": Това е нарушение на споразумението, ВМРО и НФСБ: Досега групата не работеше, това е акт на оздравяване

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече не е шеф на парламентарната група на патриотите в НС. Решението е взето с пълно единодушие на заседанието на групата във вторник, на което обаче не са присъствали предсатвители на атакистите, а само на ВМРО и НФСБ. 

Вместо това тя ще има двама съпредседатели, като за целта са направени промени в правилника на работа на групата. Тя ще се ръководи от Валентин Касабов от НФСБ и от Искрен Веселинов от ВМРО, които досега бяха зам. - председатели. Новите заместници ще са Борис Ячев и Михаил Михов, а секретари на групата ще са Христиан Митев и Юлиян Ангелов. Така

"Атака" остава без никакъв предсатвител в ръководството

на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Искрен Веселионов обясни по-късно в кулоарите на НС, че това решение е взето на редовно заседание на групата. То по правилник трябва да се провежда всеки вторник. По думите му обаче от месеци на ред групата няма реален организационен живот, а промените са били с цел да се подобри това. Няма нищо извънредно и драматично, каза още той. От думите му стана ясно, че Сидеров не е бил уведом предварително, а депутатите от "Атака" са разбрали за рокадите от съобщението в пленарна зала. Той обясни,че предсатвителите на

"Атака" системно бойкотират заседанията на групата

и бламират нейната работа. "Всеки ще може да докаже дали е в политиката за бранене на постове или за политики", заяви на Веселионов на въпрос дали това ще доведе до разцепление на парламентаната група или дори до край на самата коалиция "Обединени патриоти". "Една длъжност не е трон", каза пък Веселинов по повод изпусната реплика на атакиста Десислав Чуколов, че промените в ръковоството е "игра на тронове". Валентин Касабов пък поясни, че за сега коалицията е стабилна и силна, но не беше толкова сигурен дали рокадите няма да сложат клин между партиите в коалицията."Ще видим. Не съм Ванга", каза лаконично той. По думите му депутатите и групата са функция на тези, които са ги избрали. "Досега бяхме функция на желанията на определени хора", каза той. 

На свой ред от "Атака" обвиниха ВМРО и НФСБ, че с промените в праилника за работа на групата и махането на Сидеров от шефския пост, всъщност

е нарушение на коалиционното споразумение.

По думите на Десислав Чуколов така те го денонсират, а от оттам бламирали и поставяли под заплаха споразумението с ГЕРБ. Той поясни, че в споразумението между патриотите изрично е записано как да функционира ПГ и как да се разпределят постовете. С поправките в правилника пък от името на групата се премахвало изричното изброяване на партиите - "Атака", НФСБ и ВМРО и остава името само "Обединени патриоти". В другите документи обаче те оставали. Той се усъмни в легитимнистта на решението, тъй като документа е с дата 8 юни, т.е месец по-рано. Това по-късно бе опровергано от ВМРО и НФСБ, които обясниха, че това е прост техническа грешка и групата наистина се е събирала на 8 юли. По думите му те дори не са били уведомени за събирането на групата. Чуколов обаче даде да се разбере, че няма да напускат парламентарната група и препрати въпросите към останалите партии в коалицията. "Питайте тях. Те застрашават упарвелнието на страната, не ние", каза той и допълни, че "Обединени патриоти" е факт благодарение на усилията на Сидеров и отстъпките, които са направили. Тепърва ще решат дали има смисъл да оспорят ли това решение.

Явро Нотев пък обясни за "Монитор", че се променя и начина на вземане на решения. Вместо с мнозинство от 3/4, това ще става с 2/3 , като коалиционното споразумение вече няма приоритет при взимането на решения . Именно в споразумението пък е имало клауза, че решенията се взимат с единодушие, което де факто е било възмжност за вето. Така по думите му с по-нисш акт, ВМРО и НФСБ дерогирали коалиционното споразумение.

В отговор на нападките лидерът на НФСБ Валери Сименов обясни, че има разлика между спразумението,  парламентарнат група и правилника й за работа. Той определи промените като "формални". Публичен факт било, че повече от 10 месеца НФСБ не проема председателството на Сидеров.Това сега било официализирано. Според него това не поставяло под риск коалицията с ГЕРБ, както твърдят от "Атака". Досега групата не работела и

рокадите по думите му са "акт на оздравяване"

на коалиционните отношения. Той поясни, че групата изначално е регистрирана в НС под името "Обединени  патритои" и премахването на наименованията на партиите от коалицията в него, не е проблем. Така просто се оправял пропуск в правилника. 

Самият Сидеров не бе в НС, за да коментира създалия се казус.По-късно през деня обаче той отговори на нападките към него чрез пост в профила си във Фейсбук.

Сидеров: НФСБ и ВМРО анулират управленската коалиция

НФСБ и ВМРО анулират управленската коалиция,написа пък Сидеров в профила си в социалните мрежи. По думите му не е важно дали той е председател на групата. "Важното е, че колегите са заличили "Атака". Те са променили самото име на групата. Така от "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака " и ВМРО" името остава само "Обединени патриоти". Това е преправяне на историята", убеден е атакистът. Това според него променя и коалиционното споразумение с ГЕРБ. Сидеров очаква пък премиерът Бойко Борисов да каже дали с 2 или 3 партии е сключил споразумение. Той също изтъкна,че протоколът от решението на групара е от 8 юни. Сидерое в убеден, че още тогава е подготвено всички, а едва сега е направено. "Това е бламиране или атака на управленската коалиция. Oт "Атака" не бяхме уведомени за тази имитация на група, на която ВМРО и НФСБ са променили правилника и са ме бламирали като председател", смята Сидеров.Той е убеден,че НФСБ и ВМРО винаги са завиждали на "Атака", защото е постигнала нещо сама в политиката. "Те трябва да пораснат, да помъдреят и да не се държат като деца", заяви още Сидеров, като добави, че очаквам провеждането на голям Коалиционен съвет, за да се отговори на тези въпроси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.