0

Ш вейцарското правителство официално упълномощи прокуратурата на страната да започне разследване по политически шпионаж от страна на Русия. Става дума за двама руски агенти, които са провеждали шпионаж в Лабораторията за радиоложки и химико-бактериоложки анализ в Министерството на отбраната на страната в град Шпиц.

Швейцарското правителство официално упълномощи прокуратурата на страната да започне разследване по политически шпионаж от страна на Русия. Става дума за двама руски агенти, които са провеждали шпионаж в Лабораторията за радиоложки и химико-бактериоложки анализ в Министерството на отбраната на страната в град Шпиц.

Това става само дни след като Холандските власти обявиха, че в Хага руски хакери са се опитали да извършат атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия. Швейцария е непосредствено засегната от тези нападения. Задържаните в Холандия през пролетта на 2018 г. агенти всъщност са се целили към швейцарската лаборатория. Причината била, че именно в нея са проверявани пробите от отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, за което са заподозрени руски шпиони. Още през 2017 г. швейцарската федерална прокуратура започна разследване на руския шпионаж в антидопинговата агенция WADA в Лозана.

За да води разследване за шпионаж, швейцарската прокуратура трябваше да получи разрешение от Федералното правителство на Швейцария. Именно това разрешение получи прокуратурата в помемента.