0

Ф ермери и собственици на градини "погребват" 2000 чифта бяло бельо в Швейцария в услуга на науката, предаде ДПА.

Фермери и собственици на градини "погребват" 2000 чифта бяло бельо в Швейцария в услуга на науката, предаде ДПА.

Целта на проекта е да бъде проучено качеството на почвата.

Държавният изследователски институт "Агроскоп" изпраща по два чифта памучни гащи на доброволци, за да ги заровят в почвата. По-късно бельото ще бъде изследвано, за да се види доколко текстилът е разграден от микроорганизми.

"Това е показател за качеството на почвата", заяви ръководителят на проекта Марсел ван дер Хайден.

Екологът отбелязва, че в Канада вече е имало подобни експерименти с гащи, но не и в такъв мащаб.

Известно е също, че заравянето на чаени торбички може да се използва за измерване на здравето на почвата.

Доброволците, явили се в отговор на отправения призив от института "Агроскоп", ще "погребват" стандартизирани чаени торбички за сравнение и ще взимат проби от почвата, за да тестват надеждността на метода с гащите.

Проектът се изпълнява под името "Доказателство долно бельо".

В рамките на проучването единият чифт гащи ще бъде изкопан и сниман от ливадите, лехите и нивите след един месец, а вторият след още един. След това разграждането на естествените влакна ще бъде анализирано дигитално - колкото повече са дупките, толкова по-здрава е почвата.

В пилотно проучване доброволците са "погребали" собствени гащи, но по думите на Дер Хайден тъканта им не е била съпоставима. Ето защо изследователите сега разчитат на стандартизирано бельо. "Това е по-научно", казва ръководителят на проекта.

Марсел ван дер Хайден допълва, че проучването също така има за цел да подчертае заплахата за жизненоважната почва от ерозия, прекомерна употреба на торове и строителство.

Според "Агроскоп" всяка година площ, два пъти и половина по-голяма от тази на Швейцария, се унищожава по целия свят по такъв начин, че става неизползваема за земеделие.