0

Н еобичаен призив към гражданите отправи швейцарският федерален изследователски институт „Агроскоп“, пише местната преса.

Необичаен призив към гражданите отправи швейцарският федерален изследователски институт „Агроскоп“, пише местната преса.

В сряда 19 юни, в „Деня на живота под земята“ швейцарците са призовани да заровят долното си бельо в името на науката. След два месеца гащите ще бъдат изкопани. Колкото повече са изгнили по време на престоя си в почвата, толкова по-здрава е тя – тоест организмите, които живеят под земята, са по-активни.

Странната акция ще стане част от изследователски проект. За целта ще бъдат отделени специални парцели с различен състав на почвата, в които ще бъдат заровени еднакви квадратни парчета памучен плат. Целта на учените е да установят доколко гниенето е свързано с активността и състава на почвата. Важно е да се разбере дали и по какъв начин почвата може да се използва по-добре за устойчиво земеделие. Всичко това се случва в рамките на международната кампания #SoilYourUndies.

Колкото повече мокрици, дъждовни червеи, гъбички, бактерии, толкова по-добре, казва Марсел ван дер Хейден от Агроскоп. Под краката ни има огромно разнообразие от живи същества, гъбички и бактерии, които вършат изключително важна работа, казва изследователят. "Смята се, че около 25% от цялото биоразнообразие живее под земята", казва Ван дер Хейден. "Това не е мъртва материя, а гигантски, жив организъм."

С инициативата с долните гащи учените искат да повишат чувствителността на населението към почвата и нейното обработване. Например, препоръчително е да се използва компост вместо минерален тор в градината. Ван дер Хейдън казва: "Целта на изследването ще бъде да видим как земеделските производители могат да работят в почвата, така че да остане основата за добри добиви за бъдещите поколения."

За да приобщят обществото към проблемите, свързани с обработването на почвата възрастни и деца са призовани да „погребат“ собствените си памучни гащи на полето Agroscope в Цюрих. Единственото изискване е това да са чисти долни гащи, направени от памук - независимо дали са стари или нови.