Шведски учени с пробив за имунитета срещу коронавируса

Шведски учени с пробив за имунитета срещу коронавируса

Шведски учени заключиха, че нивото на колективен имунитет срещу новия коронавирус може да бъде два пъти по-високо, отколкото се смяташе досега. Освен това може да е налице дори при хора с отрицателни тестове за антитела.

Изследователи от Каролинския институт в Стокхолм извършиха имунологичен анализ на проби от над 200 пациенти, много от които са имали леко или напълно безсимптомно заболяване.

Прави впечатление, че за разлика от други учени, специалистите от Швеция - единствената европейска държава, която не е въвела сериозни ограничителни мерки срещу COVID-19 - не свързват развитието на имунитет към наличието на антитела към вируса в човешкото тяло.

Освен това те смятат, че досега опитите за „измерване“ на нивото на имунитет сред населението до голяма степен се провалят, именно защото акцентът в изследването беше върху антителата.

Според Daily Mail, позовавайки се на изследването, в допълнение към изследването на антитела, учените обърнаха внимание на нивото на Т-лимфоцитите, или Т-клетките при пациентите. Факт е, че те играят решаваща роля за формирането на имунитет към трансмисивни инфекциозни заболявания.

Освен това те съхраняват информация за действащи преди това антигени, благодарение на които образуват бърз вторичен имунен отговор, като същевременно унищожават опасния патоген. Затова те често се наричат Т-убийци.

Според резултатите от изследването, така нареченият "Т-клетъчен имунитет" е открит при 30% от здравите кръводарители. Това е два пъти повече от отчетения процент на хора с антитела.

Това означава, че повече хора, без да подозират за това, може да са развили защитни свойства срещу COVID-19.

Учените все още не знаят колко дълго се поддържа имунитетът към коронавирус с Т-клетъчен отговор. Смята се, че антителата запазват защитната си функция от три до шест месеца.

„Това означава, че е вероятно да подценим броя на хората, които имат някакъв имунитет“, казва Маркъс Багърт, доцент в Каролинския институт. „Дали това означава, че такива хора са напълно защитени или в бъдеще болестта им ще протича в по-мека форма или безсимптомно, е трудно да се каже.“

Съавторът на проучването, професор Ханс-Густав Лунггрен, добави, че това откритие е „много добра новина по отношение на общественото здраве“.

Известно е, че анализът на Т-клетки е много по-сложен от тест за антитела. В момента той се провежда само в специализирани лаборатории.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.