0

Г оляма част от агросубсидиите на Европейския съюз отиват към най-богатите и най-замърсяващи ферми в Европа, показва ново изследване, съобщава corthousenews.com.

Огромен дял от директните плащания от аграрния бюджет на ЕС отива към фермери в богатите региони на съюза. Това става ясно от изследване, публикувано в списанието One Earth от анализатори от Университета Лунд в Швеция.

Голяма част от агросубсидиите на Европейския съюз отиват към най-богатите и най-замърсяващи ферми в Европа, показва ново изследване, съобщава corthousenews.com.

Огромен дял от директните плащания от аграрния бюджет на ЕС отива към фермери в богатите региони на съюза. Това става ясно от изследване, публикувано в списанието One Earth от анализатори от Университета Лунд в Швеция.

Общата селскостопанска политика (ОСП) е с най-голям дял от бюджета на ЕС на стойност 160 милиарда евро – около 60 милиарда евро се изразходват за директни плащания на фермерите. Съавторът на изследването проф. Кимбърли Никълъс казва, че почти половината от тази сума се разпределя към региони, където средният доход е над средното за ЕС ниво.

Печеливши

Настоящата система е в услуга на интензивното животновъдство, по-специално говедовъдството и свиневъдството, които са най-замърсяващите сектори в земеделието.

„Това беше най-трудното и сложно изследване, върху което някога съм работила“, казва Никълъс в интервю.

От 2013 г. ЕС започна да изисква от страните членки да публикуват списък на бенефициентите на субсидии. Но данните не са унифицирани сред 27-те държави.

Данни

Никълъс използвала данните от FarmSubsidy.org – уебсайт, който проследява земеделските субсидии и който е част от германската фондация „Оупън Нолидж“, неправителствена организация, фокусирана върху прозрачността на публичните разходи.

Изследването установява, че 2,5 милиарда евро плащания за фермери са отишли към Лондон и други градски райони. Това е така, защото програмата за директни плащания превежда фиксирана такса на хектар за цялата земеделска земя на собственик, който може да дава земята под наем.

„Субсидиите увеличават, вместо да намаляват, неравенството в доходите между земеделските производители“, коментира друг съавтор на изследването Марк Брейди.

Политика

Създадена през 1962 г., Общата селскостопанска политика е основополагаща част от ЕС. Финансовото подпомагане за земеделието, което да гарантира адекватното осигуряване на храна, бе част от Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС.

„Ако получавате тези пари през цялото време, трудно ще накарате хората да се променят“, коментира професорът от Тринити Колидж в Дъблин Алън Матюс, който не е свързан с изследването.

80% от парите отиват към 20% от фермерите

В ЕС отдавна се знае за проблемите със земеделските субсидии. 80 процента от директните плащания отиват към 20 процента от фермерите. Доклад от 2015 г. препоръчва системата на субсидиите да се затегне, така че да се гарантира, че няма да има злоупотреби с фондовете. Но това беше отхвърлено от официалните представители на ЕС.

Независимо от проблемите в сегашната система, тя е подобрена спрямо предишната, при която се плащаше на стопаните въз основа на продукцията им, което водеше до масово свръхпроизводство.

„Имаше езера от мляко и планини от говеждо“, посочва съавторът на изследването Кимбърли Никълъс.

ЕС правеше дъмпинг с това свръхпроизводство на световния пазар, ощетявайки фермерите в другите държави.

Според Никълъс прахосаните пари могат да покрият сметката от 20 милиарда евро за Европейската стратегия за биоразнообразието – дългогодишен план за опазване на околната среда. Тя е част от Зелената сделка на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.