Швеция ще напомпа бюджета си за 2021г. с 12 млрд. долара

Швеция ще напомпа бюджета си за 2021г. с 12 млрд. долара

Правителството на Швеция ще увеличи със 105 млрд. крони (12 млрд. щатски долара) бюджета си през 2021 г. чрез намаляване на данъците и разходите. Основната цел на управляващите е да вдигнат на крака икономиката на страната след краха, причинен от коронавирусната пандемия.

Заради последиците от Ковид-19, икономиката на Швеция се очаква да се свие с около 4,6% тази година, заяви в понеделник управляващата коалиция, като отбеляза, че това все пак е доста по-лек удар от това, с което много други европейски страни вече са сблъскаха и тепърва им предстои предвид ръста на нови случаи.

„Икономическата политика навлиза в нова фаза“, заяви в понеделник шведският министър на финансите Магдалена Андерсон на среща с журналисти. „Става въпрос за рекордно голям бюджет, целящ рестартирането на шведската икономика: 100 милиарда само и само да успеем да излезем от кризата.“

Социалдемократите и зелените, които са заедно в коалиция, обявиха, че бюджетът ще се съсредоточи върху стимулирането на работни места, гарантирането наблагосъстоянието на гражданите и преминаването към бъдеще без въглеродни емисии.

В тази връзка, физическите лица и компаниите ще могат да се възползват от голямо намаление на данъците, а местните власти и социалните служби ще получат повече финансови средства. Около 10 милиарда крони пък ще бъдат вложени в борбата срещу климатичните промени. Очаква се бюджетът да създаде и около 75 000 работни места.

Правителството обеща, също така, да остави крановете си отворени поне през следващите няколко години, така че намаляването на данъците и разходите да стимулират икономиката с 85 още милиарда през 2022 година.

Макар и Швеция да изглежда сякаш се е измъкнала сравнително леко от икономическите щети в краткосрочен план, анализаторите предупреждават, че е твърде рано да се определи кои са по-дългосрочните победители и губещи от пандемията. Това ще зависи и от начина, по който страните решат да изразходват държавните си финанси, включително 750-те милиарда евро от възстановителния фонд на ЕС.

Освен това, Швеция е изправена и пред редица структурни предизвикателства, не на последно място на пазара на труда, където безработицата сред младите хора и имигрантите е неудобно висока. Нефункционалният имотен пазар също застрашава дългосрочната икономическа стабилност. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.