0

Д раги читатели с афинитет към хомо сапиенса от женски пол с руса (боя на) косата, след като посрещнахме първия сняг (Честит!) с леко подсмърчащи носове, блондинките отново сме на линия, за да раздаваме акъл за щяло и не щяло. То си е в природата на една жена да е всеразбираща за житейските теми, но днес няма да си говорим за това.

Драги читатели с афинитет към хомо сапиенса от женски пол с руса (боя на) косата, след като посрещнахме първия сняг (Честит!) с леко подсмърчащи носове, блондинките отново сме на линия, за да раздаваме акъл за щяло и не щяло. То си е в природата на една жена да е всеразбираща за житейските теми, но днес няма да си говорим за това.

След като една от нас (ще спестим подробностите коя, за да оставим елемент на мистерия) бе хваната в крачка да се рови из съобщенията на приятеля си във Фейсбук, въпросът, който ни мъчи днес, е – Има ли място за тайни в една връзка?

Преди всички защитници на писаните и неписаните морални и етични закони да скочат с ентусиазиран вик: „Не!“, нека помислим реалистично върху въпроса.

Нужно ли е мъжът да знае, например, колко време отнема на една жена, за да стане прелестна за първата им среща? Информацията няма да обогати по никакъв начин страдалеца, на когото така или иначе ще му се наложи по всяка вероятност да почака приличното закъснение на дамата от поне 15-ина минути (защото не е знаела с кой чифт обувки да излезе от вкъщи). Необходимо ли е жената да знае коя поред сексуална бройка е на мъжа? Освен да запали прахосмукачката (вместо да яхне метлата, защото е модерна) дамата друго няма да постигне, колкото и да настоява да научи тази витална цифра.

Жените си имат и цял таен език, с който комуникират със своите мъже. Не защото не могат да си кажат нещата „право, куме, в очи“, а защото така проявяват сила без да наранят егото на Милото. „Скъпи, не мога да се справя с преместването на хладилника. Де да имах силни ръце като твоите!“ - е хиперболизирана, но откровено работеща фраза, с която една дама може да подтикне своя любим да й помогне с трудна задача.

Често, наистина, си позволяваме и да хвърлим по едно детективско око на съобщенията на приятеля си. Но това е като застрахователна мярка – за да сме сигурни, че сме единствени и неповторими в неговото сърце. А за да стигнем до тук вероятно сме усетили нещо потайно и в поведението на любимия.

Въпреки че смятаме, че понякога е здравословно да си спестяваме излишни подробности във връзката, то има и няколко съществени въпроса, които в никакъв случай не трябва да бъдат табу в една връзка. Докато можем да спестим информацията относно колко често се епилираме, например, други – много по-важни теми, следва да бъдат обсъдени още в първата година. Ето и част от тях:

Къде искате да се устроите?

Мечтаната локация за свиване на семейно гнездо не е за подценяване. Ако сте в началото на връзката си, а сте убедени, че след 5 или 10 години искате да се завърнете в бащината къща, да смените панелната си квартира с малка спретната къщурка в Балкана или да отидете в чужбина – това е нещо, което трябва да се изясни в самото начало на отношенията. Това е често срещан проблем при партньорите, между които искрата пламва през студентските години. Да речем, че единият е от Добрич, другият - от Враца и съдбата ги събира в София. Ако финалът на любовната приказка е „кой от където“ е по-добре това да се знае преди първата годишнина.

Пълна къща?

В днешно време се увеличава бройката на хората, които не искат да имат деца. Темата за наследниците е пипкава и дори плашеща в началото на връзката. Но ако усетите, че партньорът ви хлътва сериозно и вече мечтае за брак и пълна къща, намерете удобен момент да споделите житейското си решение. Това би могло моментално да ви върне в графата „ергени“, тъй като повечето зрели хора живеят с мисълта, че смисълът на съществуването им е да оставят потомство.

Определете своите граници

На стартовата линия в една връзка двамата партньори се стараят да прекарват възможно най-много време заедно и на нито един от двамата не му прави впечатление, че границите на личното пространство се размиват. Нали знаете - както я подкараш една работа, така и ще си отиде. Затова се старайте да покажете на половинката си, че имате нужда от срещи само с приятели, да се разходите сами, да говорите по телефона без да ви подслушват и прочие.

Финансови навици

Докато нещата не се задълбочат, финансовото положение е всеки за себе си. Когато обаче заживеете под един покрив с партньора си и доходите ви се обединят, е добре да няма изненади. Затова в началото на връзката си не трябва да криете своите навици относно харченето на пари. Маниаци сте на тема шопинг и сте с „широки пръсти“? Добре, покажете го на половинката си. Не просто спестявате, а и сте стиснати? Това също се преглъща, особено, ако човекът до вас действа по същия начин. По-добре е това да се види от рано, отколкото да получите неприятни изненади впоследствие.

Ментално състояние

Здравословното състояние, включително и менталното, е тема от особено значение, особено ако планирате да прекарате с човека до вас остатъка от живота си. В случай, че имате проблем (или подозирате, че той има такъв) най-добре е да започнете тази дискусия. Със сигурност ще е неудобно, но е по-добре и двамата да сте осведомени, отколкото да изненадате любимия в бъдеще, когато вероятно ще е прекалено късно. Като споделите тази информация ще помогнете на партньора да ви разбере по-добре. Така и той ще знае как да ви помогне в кризисен момент. Специалисти съветват темата да се отвори след третия месец от началото на връзката. Иначе казано – когато тя се задълбочава, но не е толкова сериозна, че половинката ви да помисли, че сте запазили в тайна състоянието си.

Запознай се с нашите

Не е нужно да избързвате със запознанството с родителите, ако все още не сте в такава фаза на отношенията. Хубаво е обаче, ако смятате, че връзката се задълбочава, да започнете да споделяте с любимия от какво семейство произлизате. Не, не бройте недвижимото имущество и левовете в банковите сметки. Заложете на това колко сте близки със семейството си. Има ли причина и ако да – каква, да не поддържате контакт с някой от тях. Как сте отгледани също е въпрос със съществено значение, като според различни психолози отношенията на родителите често повлиява на разбирането на детето им за връзка, брак и т.н.