0

Н а интересна находка се натъкнаха етнографи при изучаване на предметите в дребнобуржоазна къща, дарена на Регионалния исторически музей в Русе преди три години. Специалистите откриха сред вещите шушони, използвани в миналото от богати русчуклии за предпазване на официалните им обувки от кал и вода.

На интересна находка се натъкнаха етнографи при изучаване на предметите в дребнобуржоазна къща, дарена на Регионалния исторически музей в Русе преди три години. Специалистите откриха сред вещите шушони, използвани в миналото от богати русчуклии за предпазване на официалните им обувки от кал и вода.

Къщата е дарена от Ангел Панов, който е наследник на русенския търговец Янко Панов, заедно с цялата й покъщнина. Янко Панов е предлагал в магазина си дамски и мъжки вносни шушони от марката „Трапец“, както и български с марката „Бакиш“. От Русенския музей обясняват, че семейството на търговеца също е ползвало шушони при лошо време.

Днес свързваме значението на думата „шушони“ повече с плетените вълнени чорапи, но в миналото така са наричали и високи обувки, които се обували през зимата върху други. Първоначално шушоните се внасяли в България от чужбина – от Русия и Австрия, но от началото на ХХ век започнало производството им и у нас. Предлагали се модели от марките „Квадрат“, „Треторн“, „Три кули“ и други. Богатите русчуклии ползвали шушони, за да отидат на бал или на гости, където ги сваляли и така обувките им оставали чисти.

В дарената къща етнографите са открили и други интересни вещи, които семейството е ползвало в бита си.