Шуменска област в режим на готовност за нова COVID-19 вълна
3

Шуменска област в режим на готовност за нова COVID-19 вълна

Всички държавни структури, ангажирани с борбата с COVID-19 се привеждат в режим на готовност за изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболеваемостта от SARS-CoV-2 на територията на област Шумен, съобщиха от администрацията на областния управител Валентин Александров след приключилото във вторник заседание на местния кризисен щаб. По време на заседанието е коментирана необходимостта от повишаване на ваксинационния обхват на рисковите групи от населението, медицинския персонал, учителите и социалните работници.

Въпреки, че още няма бум на новите случаи в областта участниците в заседанието на кризисния щаб са решили да бъде осъществен засилен ежедневен контрол от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините за спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени със Заповеди на министъра на здравеопазването. Успоредно с това се засилва и контролът по спазването на ограниченията в публичния транспорт в областта.

Специално внимание ще бъде обърнато на  спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините. През последните седмици имаше единични случаи, в които полицията установяваше лица, нарушили режима на задължителната карантина. Обсъдени са били варианти за реакции на здравната система при различни сценарии на увеличена заболеваемост.

Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение за COVID-19. При 14-дневна заболеваемост до 100 на 100 000 души население необходимия брой легла, съгласно Националния план е 39 . в. т.ч 2 бр. интензивни. Хоспитализацията на болните ще се осъществява в „МБАЛ-Шумен“ АД в Инфекциозно отделение и в ОАИЛ.

При 14-дневна заболеваемост от 100 до 200 на 100 000 души население ще бъдат осигурени 79 легла, в т. ч. 5 интензивни, а хоспитализацията на болните се осъществява в Инфекциозно отделение, ОАИЛ и трансформиране на съществуващите Терапевтични легла за активно лечение. В същото време МБАЛ - Шумен  ще поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

Третият по тежест сценарий е, ако случаите в 14-дневен период стигнат между 200 и 500 на 100 хиляди души население, тогава приемът в болницата ще става освен в Инфекциозно отделение, още в ОАИЛ, в терапевтичните отделения и по "други легла в МБАЛ - Шумен". Онкоцентърът, специализираната кардиологична болница "Мадара" и психиатрията в Царев брод ще осигуряват легла за диагностика и лечение на заразени лица, за които се извършват дейности в съответствие с разрешението за лечебна дейност на съответното лечебно заведение. Ако се мине към фаза 4 - при бързо увеличаващ се брой случаи и широка разпространеност и заболеваемост на 14-дневна база над 500 души на 100 хиляди в онкоцентъра в града ще бъдат разкрити допълнителни 20 ковид легла.

Обсъжданията на областния кризисен щаб засега имат превантивен характер. Според оценката на щаба настоящият спокоен период с ниско разпространение на вируса "представлява добра възможност за полагане на усилия за повишаване на ваксинационния обхват в групата на възрастните хора и хронично болните преди разпространението на варианта Делта на вируса, който вече е установен в страната и област Шумен". В краткосрочен план отчетливо увеличение на обхвата е необходимо и при медицинския персонал, педагозите и социалните работници, които при недостатъчен обхват ще бъдат първите засегнати от новата вълна след летните месеци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.