Шумен прави нов хиподрум за 4 милиона лева

Шумен прави нов хиподрум за 4 милиона лева

Писта с коридори за 16 състезателни коня, покрита трибуна с 1000 седящи места, ВИП ложа и паркинг за 150 автомобила. Това са новите съоръжения, които ще бъдат изградени с реконструкцията на хиподрума в Шумен. С близо 4 милиона лева Шумен ще се сдобие на практика с нов хиподрум

Прогнозната стойност на съоръжението беше 3.96 милиона лева, но в петък стана ясно, че изграждането му ще струва 3.88 милиона лева. Толкова е предложила в обявената от Община Шумен процедура за строителството фирмата "Джи Пи Груп", която построи в Шумен и многофункционалната зала "Арена". "Джи Пи Груп" беше обявена за победител в конкурса, а за поръчката се състезава и "СК- Варна 2007", но те не бяха допуснати до втория етап - отварянето на ценовите оферти.

В края на 2020 година с постановление на Министерския съвет за обновяване на Хиподрума край Шумен бяха отпуснати 4 милиона лева. Община Шумен има изготвен работен проект, с който фирмата строител трябва да се съобрази.


Предвижда се съществуващата състезателна писта да се обнови, като широчината й стане 17,60 м., а дължината й (за една обиколка) - 1609 м. На пистата ще се направят 16 коридора за състезателните коне. Ще се изгради и система за фотофиниш.

Конструкцията на пистата трябва е с минимум 20 см. речен пясък с подходяща зърнометрия,  40 см. уплътнен дренажен камък. Трябва да се изгради дренажен канал под конструкцията за оттичане на повърхностните води. Ще бъде изграден предстартова площадка с капацитет 16-20 коня с пясъчна настилка, както и торова площадка.

Трибуната ще бъде покрита с метална козирка, която трябва да е с „отличителен облик, който да придава индивидуален и специфичен образ“ на обекта, се казва в изискванията на възложителя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.