Що е то европейски „зелен“ сертификат

Що е то европейски „зелен“ сертификат

Министрите по европейските дела на страните членки на ЕС се срещнаха днес, за да обсъдят докъде са стигнали с разработването и внедряването на т. нар. „зелен“ сертификат, имащ за цел да улесни и отпуши летните пътувания в ЕС.

Страни като Гърция и Испания, които са силно зависими от туризма, се надяват този документ да сложи край на сегашния хаос от изисквания и да позволи на хората да пътуват по-свободно. Очаква се окончателно съгласие да се постигне през юни.

 

Какво все пак е ясно дотук?

Сертификатът ще се предоставя безплатно от здравните власти в страните членки на хора, които са ваксинирани, преболедували или са предстали отрицателен тест.

Никой да не е задължен да има и използва този сертификат, изисква европарламентът.

За дизайна на сертификата се договарят парламентът, еврокомисията и страните членки. Ротационният председател на ЕС, Португалия, се надява политическо разбирателство да бъде постигнато до края на май, а сертификатът да стане общодостъпен и годен за употреба от 21 юни.

Преговарящите тепърва трябва да решат дали бързите, но по-малко точни антигенни тестове, ще бъдат включени в документа.

Еврокомисията предлага той да се нарича Дигитален зелен сертификат, европарламентът иска да бъде Европейски ковид сертификат.

Всички са единодушни, че това няма да бъде ваксинационен паспорт.

Сертификатът може да бъде дигитален или на хартиен носител с вграден QR код, съдържащ данни, които да са качени в централна система и да могат да бъдат достъпни от всички страни членки на ЕС през единен портал.

Страните членки могат да свържат данните са ваксинационните си кампании към централната система посредством специален софтуер.

Преговарящите все още предстои да се разберат дали всички ваксини ще бъдат включени в сертификата, или само тези, които са признати от Европейската агенция по лекарствата.

Системата ще бъде подложена на предварителни тестове в няколко страни членки още този месец, а през юни и като цяло във всички.

Възможно е към системата да бъдат включени и страни, които не са членки на ЕС, ако за това се постигне политическо съгласие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.