Кабинетът реши: Участваме с 2,6 млн. долара в Доверителния фонд на МВФ срещу COVID-19

Кабинетът реши: Участваме с 2,6 млн. долара в Доверителния фонд на МВФ срещу COVID-19

България ще участа в Доверителния форнд на МВФ със сума от 2,6 млн. щадски долара. Това става ясно ршение на кабинета, взето на днешното заседание.

Правителството е одобри допълнителни разходи по бюджета на външно министерство за 2020 г., както и участието на страната в  инициативата на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд на фонда за предотвратяване и ограничаване на щетите от бедствия.

Инициативата на МВФ е в контекста на разпространението на COVID-19 в световен мащаб и причинените значителни хуманитарни и икономически щети, от които слабо развитите държави са особено засегнати.

МВФ отправи апел към своите икономически стабилни държави-членки, в това число и държавите от Г-20 и държавите-членки на ЕС, да допринесат за набирането на средства в размер на 1 млрд. специални права на тираж (СПТ), които представляват около 1,4 млрд. щадски долара под формата на безвъзмездно финансиране за подпомагане на около тридесет бедни и слаборазвити държави в борбата им с пандемията от COVID-19. Така България ще се включи в инициативата на МВФ, изразявайки солидарност с останалите държави, с финансова помощ в размер на 1,9 млн. СПТ, представляващи около 2,6 млн. щадски долара

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.