Ще се запазят ли ниските лихви по кредитите? (ВИЖТЕ ТУК)

Ще се запазят ли ниските лихви по кредитите? (ВИЖТЕ ТУК)

Представителите на финансовия сектор у нас са абсолютно категорични относно запазването на нивото на основния лихвен процент (ОЛП) до края на второто тримесечие на 2021 г.. Това става ясно от публикувания днес тримесечен бюлетин „Финансов сектор: оценки и очаквания“ на Министерство на финансите (МФ).

Резултатите показват, че търговските банки, пенсионноосигурителните дружества, инвестиционните посредници и управляващите дружества са отговорили на 100%, че очакват основният лихвен процент да се запази на текущите си нива. „Ликвидността на банковата система остава много висока. Това няма да се промени в краткосрочен план, след като темпът на растеж на депозитите е двуцифрен и се ускорява, докато нарастването на кредитите остава потиснато“, се посочва в бюлетина на МФ.

Лихвените проценти по кредити ще останат

без съществена промяна

през второто тримесечие според анкетираните. Очакванията по отношение на възвръщаемостта на депозитите продължават да се различават по вид валута, но оценките остават на близко до неутралното равнище. Според финансовите посредници лихвените проценти по деноминираните в щатска валута депозити леко ще се повишат. В същото време тези деноминирани в евро и лева се очаква леко да намалеят.

Иначе мненията на финансовите посредници показват, че оценката им за текущата икономическа ситуация остава задоволителна.

Очакванията за икономическия растеж

през второто тримесечие преминават на положителна територия, като повечето отговори или 71 на сто от тях сочат ускорение. Други близо 30% пък прогнозират запазване на текущото ниво. „Нагласите са в синхрон с благоприятната динамика на общия показател на бизнес климата от началото на годината, който отбеляза повишение и през май. Съставните показатели за бизнес климата в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите се подобриха, а показателят за доверие на потребителите достигна предкризисните нива“, посочват експертите в бюлетина. По отношение на годишния темп на инфлация, представителите на финансовия сектор категорично очакват леко ускоряване на показателя до края на полугодието. Междуфирмената задлъжнялост ще забави темпа си на нарастване през второто тримесечие на годината, показва обобщената оценка на анкетираните финансови посредници, която намалява спрямо предходното издание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.