0

П реди броени дни, на 27 октомври, Съдът на Европейския съюз наложи на Полша рекордна глоба от 1 млн. евро на ден за неизпълнение на решение на съда. Това е най-високата глоба, определяна досега за държава от ЕС.

Преди броени дни, на 27 октомври, Съдът на Европейския съюз наложи на Полша рекордна глоба от 1 млн. евро на ден за неизпълнение на решение на съда. Това е най-високата глоба, определяна досега за държава от ЕС.

Става дума за неизпълнение на постановеното в средата на юли решение на съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, пише БТА. Полският премиер Матеуш Моравецки каза миналата седмица пред в."Файненшъл таймс", че Варшава ще разпусне Дисциплинарната камара до края на годината, но не даде повече подробности. Според Брюксел камарата сериозно подкопава независимостта на магистратите. Затова и на 14 юли Съдът на ЕС постанови Полша незабавно да преустанови дейността му, но решението на съда не бе изпълнено от полска страна и затова Европейската комисия поиска от съда да наложи санкции.

Варшава от години е в открит конфликт с Брюксел заради оспорваната съдебна реформа, осъществявана от популистката управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС). Напрежението се засили на 7 октомври, когато полският Конституционен съд се произнесе, че някои текстове от европейските договори са несъвместими с полската конституция. ЕК изтълкува това становище като безпрецедентна атака срещу върховенството на европейското право и компетенцията на Съда на ЕС. Вестник "Уострийт джърнъл" отбеляза в свой коментар, че решението на Съда на ЕС е част от поредицата съдебни дела, които Европейската комисия е завела във връзка с полската съдебна реформа. Варшава обаче не смята да отстъпва. Няколко дни преди да излезе решението на съда в интервю за в."Файненшъл таймс" Матеуш Моравецки предупреди Брюксел, че всяка стъпка за намаляване на обещаните от ЕС фондове за Варшава ще е равнозначна на започване на "трета световна война" срещу Полша. Той се зарече, че страната му няма да преговаря за своята съдебна реформа "с пистолет, опрян в главата".

След обявяването от Съда на ЕС на решението за налагането на рекордната глоба последваха серия от гневни изказвания на полски политици. Полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета написа в Туитър, че "Европейският съд изцяло пренебрегва и игнорира полската конституция и решенията на полския Конституционен съд ", обвини го в "узурпация и шантаж". Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер предупреди, че "избраният път на глоби и шантаж срещу страната не е правилният път".

Сегашният сблъсък на Полша с ЕС е най-острият от дългогодишното противопоставяне по въпроса за демократичните стандарти между Брюксел и страните членки от Западна Европа, от една страна, и националистическите правителства на Полша и Унгария, от друга. Все пак през последните дни лидерите на блока се опитват да успокоят конфликта между Брюксел и Варшава, опасявайки се, че Полша може да реагира остро, като наложи вето на важни въпроси и решения от дневния ред на ЕС.

В разгара на конфликта между Варшава и Брюксел миналата сряда полският президент Анджей Дуда се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Франция се отнася много критично към позицията на Полша по въпроса за върховенството на закона, но двете страни имат доста общи интереси, написа в коментар варшавският левоцентристки вестник "Газета виборча". Макрон се обяви за "продължаване на задълбочения диалог" с Полша, за да бъдат разрешени по-скоро спорните въпроси, но и изрази пред госта си "своето безпокойство във връзка с независимостта на съдебната система" в Полша. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че се готви през този месец да посети Полша и Унгария и заяви, че ЕК остава открита за разговор с Варшава.

ЕК има възможностите да води наказателни процедури, да предлага задействането на чл.7 от договора за ЕС и да спира прехвърлянето на средства от европейския бюджет за Полша. При третия вариант последната дума има Европейският съвет, където е необходимо единодушие. Планът за постковидно възстановяване на Полша на стойност 36 млрд. долара в момента е замразен от ЕК, която държи да получи гаранции за независимост на полската съдебна система. ЕК изтъкна миналия четвъртък като незаобиколимо условие искането си Полша да изпълни решенията на Съда на ЕС, за да получи средства по плана. В същия ден полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро, цитиран от новинарския тв канал Те Фау Ен 24, заяви категорично, че "Полша не може и не трябва да плаща и една злота" глоби на ЕС и допълни, че това е "натиск, а само слабите се поддават на наиск".

Глобата, наложена на Варшава, така или иначе ще бъде платена, независимо дали Полша преведе средства към ЕК, реагира на думите на Жобро говорител на Комисията. Той поясни, че когато Съдът на ЕС отсъди глоба, отговорна за събирането на сумата на ЕК. Тя първо изпраща покана за плащане до глобената столица, а ако преводът не постъпи в посочения срок, ЕК може да даде възможност за обяснение. Ако държавата все пак не погаси задължението, сумата ще бъде приспадната от преводите от бюджета, които ЕК изплаща на съответната страна.

Пореден епизод от кризата се разигра миналата седмица, когато Варшава повика за разговор белгийския посланик Люк Жакоб. Поводът бе изказването на белгийския премиер Александър де Кро, че Варшава си "играе с огъня". Така Де Кро реагира на интервюто на Моравецки за в."Файненшъл таймс" и думите му за "трета световна война" срещу Полша.

Последният засега залп в словесните престрелки между Варшава и Брюксел дойде в събота от страна на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която изключи възможността Полша да получи милиарди евро помощ за възстановяване от пандемията от коронавирус, докато правителството във Варшава не отмени своята спорна съдебна реформа. Полша трябва да възобнови съдебната независимост, както изисква Съдът на ЕС, за да получи пари от Европейския фонд за възстановяване, каза Фон дер Лайен в интервю за германския в."Аугсбургер алгемайне".