Ще изядем 60 000 агнета по-малко

Спад в потреблението по Възкресение

Ще изядем 60 000 агнета по-малко

Агнешкото държи твърда цена от 6-7 лева за кило живо тегло. Животновъдите призовават веригите да зареждат с БГ стоки

Потреблението на агнета по Великден ще падне с 10 до 30 на сто, и то по-специално в сектора на хотелите и ресторантите.


Това каза пред „Телеграф” съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.
Ако тази ситуация с мерките заради коронавируса продължи, хората няма да ходят в къщите за гости, където да си занесат и изпекат агне, няма да посещават и ресторантите. Това ще доведе до спад на консумацията. Остава вариантът да си ядат агнешкото вкъщи, но дали изобщо ще го направят, не е ясно, посочи Караколев.
Обикновено по празниците се консумират 600-700 хиляди агнета. Тук обаче не е калкулирано очакваното намаление на потреблението заради коронавируса. Традиционно 50% от агнетата директно се поръчват от фермите.
Внос
Вносът на македонски агнета миналата година е бил към 10-15 хиляди броя. Те обаче са достатъчни да съборят цената в пиковия момент, каза Караколев. Заради коронавируса обаче не е ясно дали внос от Македония тази година въобще ще има.
Под въпрос обаче е и българският износ.
Италия тази година я забравяме. За там и за Хърватска се изнасят общо около 20-50 хиляди БГ агнета. Остава ни само Гърция. Но всяка година износът към съседите е различен, зависи те колко животни имат и колко трябва да допълват от България и Македония. Износът за Гърция се движи обикновено в рамките на 10-20 хиляди агнета, уточни Караколев.
В момента цената на дребно във фермите е 6-7 лева за килограм живо тегло. Тази цена не е мръднала последните години. Колебанията са само в цените на едро.
Ситуацията е доста притеснителна. Има страшно много неясноти какво ще се случи, заяви Караколев. НОКА планира да пише писмо до земеделското министерство с искане за подпомагане на сектора. При всички случаи ще искаме de minimis, каза Караколев.
Апел
Освен това животновъдите настояват правителството да призове веригите в тази сложна ситуация да дадат шанс на родните производители и да зареждат магазините си с български продукти.
Пикът в пазаруването обаче е подминал продуктите от овче мляко. Хората препълваха кошниците си, но се търсеше най-евтиното и жизненоважното. А овчето сирене е скъпо. Основната част обаче остават у посредниците. Фермерите взимат едва 1-1,20 лева за литър овче мляко. Не е нормално при тази цена сиренето да е 16 лева за кило, смята Караколев. Затова правим всичко възможно да скъсим веригата на доставка. Иначе най-ощетени са най-чувствителните звена – производителите и потребителите, посочи той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.