Ще избират кметове на общините Септември и Стрелча на 27 септември
2

Ще избират кметове на общините Септември и Стрелча на 27 септември

С указ на президента Румен Радев частичните избори за кметове  на общините Септември и Стрелча са насрочени за 27 септември тази година. Указът е публикуван в последния брой на Държавен вестник. В община Септември ще избират нов градоначалник, след като Върховният административен съд отстрани от длъжност досегашния Марин Рачев заради наличие на конфликт на интереси от негова страна.

Съдебният казус възникна, след като КПКОНПИ с решение от 31 май 2018 г. постанови, че кметът на община Септември е бил в конфликт на интереси относно издаването на заповед от 15 септември 2017 г., с която е одобрен проект за ПУП в местността „ Селска кория“ в землището на гр. Ветрен, а инвестиционното намерение е на неговата майка.

Върховният административен съд отстрани от длъжност и кмета на община Стрелча Стойно Чачов, след като на 10 януари Административен съд – Пазарджик отхвърли жалбата на градоначалника против решение на Общинска избирателна комисия, че му отнема правомощията заради участието му в управата на търговско дружество.

До съдебното решение се стигна, след като от местен Инициативен комитет сезираха Общинската избирателна комисия, че кметът не е заличил участието си като управител на „ Българска асоциация по белот“. Съгласно разпоредбите на Закона за местно самоуправление и местна администрация кметовете не могат да извършват търговска дейност и да бъдат търговски пълномощници, представители, посредници, синдици, ликвидатори и т.н. членове в управителни органи на такива дружества.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.