Ще има ли затягане на мерките?
2

Ще има ли затягане на мерките?

Здравните власти не обсъждат към момента ново затягане на противоепидемичните мерки. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов по време на старта и разполагането на мобилен ваксинационен пункт в УНСС. По думите му ограниченията, които влязоха в сила на 7 септември давали резултат.

По отношение на това дали може скоро да има отново затягане на мерките, д-р Томов обясни, че това зависи от развитието на епидемичната обстановка. Той изрази притеснение от ниския ваксиниационен обхват. „Аз лично желая да няма мерки, а да има присъствен процес както в училище, така и в университетите. Желая да ходя на футболни срещи, на баскетболни, да бъда активен, без да има ограничителни мерки. Затова нека хората да се ваксинират“, призова зам.-министърът. От думите му стана ясно, че във ведомството нямат данни какъв е процентът на ваксинираните студенти у нас. За него въпросът е колко трябва да се ваксинират, за да паднат мерките и да няма ограничения. Затова призовава всеки да направи своя личен избор и да се ваксинира и посочи, че тази възможност я има в много пунктове да го направи, когато желае. По думите на Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети, всички студенти искат да и ма присъствена учебна година. „Ако искаме присъствена среда, трябва студентите да бъдат отговорни, да спазват мерките и разбира се“, каза още Парушев.

Присъствена учебна година искат студентите, показа и допитване на „Монитор“ сред някои от тях. Повечето от тях обаче са скептично настроени и не желаят да се ваксинират. „Не, категорично отказвам да се ваксинирам досега“, каза Петър. „Няма да се ваксинирам, мен ме е страх от ваксините“, сподели приятелката му Надежда. Двамата са втори курс. Мария пък е на друго мнение. Тя би се ваксинира, основно, за да може да работи, докато учи - „Бих се ваксинирала, за да нямам проблеми в работата“, каза тя. Илияна и Димитър обаче засега изчакват с подобно решение, но ако лекциите станат присъствени само за имунизраните, тогава веднага биха се защитили срещу COVID-19, казаха двамата студенти.

Мобилният пункт ще остане в двора на УНСС няколко дни. След това се предвижда да бъде разкрит постоянен кабинет за имунизиране срещу COVID-19. Когато той бъде готов мобилният пункт ще бъде преместен пред други ВУЗ-ове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.