Ще бъдат ли подпомогнти земеделците след актуализацията на бюджета?

Ще бъдат ли подпомогнти земеделците след актуализацията на бюджета?

Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и горите за актуализация на бюджета в сектор „Земеделие“ за 2021 г., с което се предвиждаше да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на общо 110,5 млн. лева, беше прието частично от народните представители. Депутатите гласуваха отрасъла да получи 85 млн. лева за подпомагане. Това се казва в съобщение от земеделското министерство.

Приетият финансов ресурс се разпределя в две основни направления:

  • 15 млн. лева за предоставяне на подпомагане за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития. Този бюджет ще бъде за подпомагане на стопаните в област Пловдив, вследствие на падналата през август 2021 г. градушка.
  • 70 млн. лева ще бъдат насочени в подкрепа на секторите: животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива.

Съгласно предложението на министерството общо 48 млн. лева се предвиждат да бъдат насочени в животновъдството - 42 млн. лева за едър и дребен рогат добитък и 6 млн. лева за сектор пчеларство.

22 млн. лева е предвиденият бюджет за сектор плодове и зеленчуци, включително и винени лозя. Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на ЕК.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.