Щатският бизнес у нас ще подпомогне 700 000 души
2

Щатският бизнес у нас ще подпомогне 700 000 души

Н. Пр. Херо Мустафа на уебинар с Американската търговска камара в България

Американската търговска камара в България проведе днес уебинар с Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ у нас. Събитието беше предназначено само за членове на Камарата и събра близо 100 участника онлайн, сред които членове на Борда на организацията и ръководители на високи нива.

„Щастливи сме, че имаме още една възможност да обсъдим с посланик Мустафа широк кръг от теми, свързани с бизнес средата, инвестиционния климат и върховенството на закона. С подобен открит диалог и стабилен фокус върху общите приоритети сме убедени, че можем да постигнем успех в ключовите за нас области за


подобрения в бизнес среда, законността и развитието на човешкия капитал в България“,


посочи след събитието Оливие Маркет, президент на АмЧам България. „Използвам възможността, за да благодаря на всички наши членове, които оказаха финансова или материална подкрепа – самостоятелно в рамките на своите политики за социална отговорност или като част от съвместния фонд „Обединени срещу COVID-19 fund“. Тези усилия предоставиха бърза подкрепа на медицински институции и на хора в нужда в цялата страна по време на извънредното положение в България.“

Оливие Маркет посочи също, че по време на извънредното положение, Американската търговска камара в България е била изключително активна, за да се застъпва пред съответните институции за приемането на необходимите мерки, с които да се подкрепят засегнатите от коронавируса компании - както членове, така и други. Камарата беше сплотена и активна и благотворителните инициативи за справяне с COVID-19. Организацията разполага с множество положителни примери от бизнеса, които са се приспособили към промените, както и примери на такива, които все още страдат от последствията от нарушените бизнес процеси, вериги на доставките и икономиката на пауза.

В подобни моменти приемането на добър баланс между позитивен диалог с институциите, демонстрациите на солидарност в контекста на засиления и активен стратегически диалог между България и САЩ, както и продължаващият фокус върху теми като върховенство на закона, защита на предприятията и бизнесите, както и на заетостта, се превърнаха в още по-силен приоритет за АмЧам България.

„Гордея се с подкрепата, която членовете на Американската търговска камара показаха за България в тези предизвикателни времена и


съм смаяна от щедростта на американските компании.


В сътрудничество с ръководството и членовете на АмЧам, Посолствоот на САЩ работи усилено за заздравяване на връзките между САЩ и България, и затова съм оптимист за бъдещето.“ – заяви пред американската бизнес общност посланик Мустафа.

На 9 април 2020 г., Българският дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България обявиха създаването на дарителски фонд „Обединени срещу COVID-19”. Воден от мисията си „Помагаме на общности в нужда в България“, Фондът си постави за цел да предостави финансова подкрепа за най-уязвимите групи в цялата страна, засегнати от кризата с коронавируса.

За максимална прозрачност към дарители, кандидати за финансиране и други заинтересовани страни, се създаде уебсайта www.united4bg.org. Там се намира всичко за фонда: мисия, цели и управление, дарители и събрани средства, както и процеса за кандидатстване и одобрените проекти.

Към момента обемът финансови средства във Фонда възлиза на 1 006 475 лв., дарени от общо 44 дарители - компании, фондации и индивидуални дарители, в периода март - май 2020 г.

Фондът ще подпомогне през следващите 2 месеца близо 700 000 души (по прогнозни данни, подадени от одобрeните организации),

в над 82 населени места.

Подкрепата бе осъществена чрез конкурс в рамките на два кръга за проектни предложения към лечебни заведения, общини, граждански организации, читалища, училища и микро и малки бизнеси с идеи за социална подкрепа на засегнатите от кризата хора. Максималният бюджет на финансиран проект бе 10 000 лв.

Общо 106 проекта са подкрепени до 15 май 2020 г. Дарените средства са разпределени сред: 28 болници и 7 по-малки лечебни заведения; 15 общини; 37 граждански организации; 9 читалища; 2 училища и 8 микро бизнеса. Пълният списък с одобрените проекти са тук: www.united4bg.org

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.