0

 

Ако искате да сте щастлив градинар, подрязвайте си живия плет. Това съветва сайтът bosch-garden.com. Независимо дали става въпрос за листопадни широколистни или вечнозелени широколистни и иглолистни, трябва да знаете, че всеки жив плет изисква грижи.

 

Ако искате да сте щастлив градинар, подрязвайте си живия плет. Това съветва сайтът bosch-garden.com. Независимо дали става въпрос за листопадни широколистни или вечнозелени широколистни и иглолистни, трябва да знаете, че всеки жив плет изисква грижи.

При това има няколко неща, които трябва да се спазват.
Дебели клони
Резитбата трябва да извършвате най-много веднъж на година през зимата. Колкото по-ниско орязвате, толкова по-дебели са съответните клони. При избора на вашата ножица за жив плет, обърнете внимание подлежащите на подрязване клони да не са по-дебели от стъпката на ножа на ножицата за жив плет. Резитбата трябва да извършвате според вида на живия плет зимно време – обаче не под -5°С. Тъй като при този вид подрязване трябва да режете дебели клони, се препоръчва ножица за жив плет с голяма стъпка на ножа и мощен мотор.
Форма и гъстота
С поддържащо подрязване придавате на вашия жив плет не само форма – грижите се и затова той да расте дълго време по-гъст. При поддържащото подрязване 10-15 cm от новопорасналите издънки се отразяват по права линия. С тази мярка определяте дългосрочно желаната височина и интензивност на растежа на живия плет.


Листопадни
Вечнозелените живи плетове изискват обикновено едно поддържащо подрязване на година. Листопадните живи плетове изискват в повечето случаи две поддържащи подрязвания на година, а бързорастящите - дори три. Оптималният момент е когато новопорасналите издънки са узрели. За да не бъдат смущавани мътещите птици, трябва да изчакате с поддържащото подрязване до август. За второ поддържащо подрязване е подходяща есента.
Тъй като при поддържащото подрязване обикновено става дума за рязане на млади и тънки клони, обикновено може да се избере ножица за жив плет с малка стъпка на ножа.
Лека и интензивна
Резитбата може да бъде лека или интензивна. Това зависи от състоянието на живия плет. При по-слаба резитба (също: рязане с цел подмладяване) скъсявате плодоносните издънки с 2/3. При това конкурентните издънки се отстраняват. Това стимулира нов силен растеж на листа и клонки. При храсталаци на жив плет, които произлизат от дървета (напр. клен, габър и червенолист бук), една по-интензивна резитба от най-малко 3/4 от връхчетата на издънките през първата година стимулира силно разклоняващ се растеж.
Основна
Ако с напредване на времето живите плетове излизат от формата си или се появяват празни места, една основна резитба с цел подмладяване може да помогне. С така нареченото „Окастряне до дънер“ орязвате храсталака до най-дебелия дънер (прибл. 50 cm височина). След това той израства с по-голяма гъстота.
Правилно
Подрязването на живия плет е важна съставна част от грижите за живия плет. Според възрастта, състоянието и вида на живия плет става дума за различни техники. През първите години на живия плет са важни преди всичко мерките за подрязване, за да се стимулира растежът и сгъстяването на живия плет. Също и по-старите живи плетове могат отново да се подмладят чрез подходящо подрязване. За подрязването са оптимални сухи дни и без минусови температури с облачно небе.