Шофьори на камиони решават 4 часа казуси за книжка

С нови промени в изпита

Шофьори на камиони решават 4 часа казуси за книжка

Е-система слага край на мнимите курсове за водачи

Четири часа ще се потят върху тестове и казуси бъдещите шофьори на камиони и автобуси за заветното тескере. Първата част на изпита се състои от решаване на въпросник, включващ 60 въпроса с избор на верен отговор от няколко възможности и решаване на тест, съдържащ 20 отворени въпроса с посочване на отговор. Втората част се състои от два казуса, съдържащи най-малко по четири въпроса.

Това е записано в предложения проект за промени в наредбата за обучение на водачи на автомобили за превоз на пътници и товари и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация, със срок за обществено обсъждане до 27 август. В документа е определен и редът за провеждане на изпитите на кандидатите. И към настоящия момент изпитът е разделен на две части, но е в по-малък обем и се дават едва два часа за решаване.

Предвижда се обучението да се счита за успешно преминато

при присъствие на не по-малко от 80% от всеки модул

учебни часове. В проекта на наредба са определени и условията и редът за издаване на карта за квалификация на водача. Опростена е процедурата по издаване на картите, като се дава възможност заявленията да се подават както лично във всички регионални звена на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), така и по електронен път или по пощата. Предвидена е възможност кандидатът да заяви място за получаване на картата в страната или чужбина.

За улеснение на обучението се предвижда създаването на информационна система, която да бъде администрирана от бившата ДАИ. Така ще бъде дадено начало на регистър на кандидатите за придобиване на карта за квалификация. Чрез него ще се прави автоматична проверка дали кандидатът отговаря на изискванията за започване на съответното обучение - възраст, притежавани категории, необходим стаж като водач и др. Чрез е-системата ще бъде въведен и

график за провеждане на обученията

При съставянето на електронния график ще бъде осигурена автоматична проверка на дневната натовареност на преподавателите и на кандидатите и за недопускане надвишаването на допустимия брой учебни часове за деня. Задължението учебните центрове да предоставят на хартия учебните си планове ще отпадне. Но по-важното е, че служителите на ИААА, които осъществяват контрол на дейността на учебните центрове, ще разполагат с информацията за датите и часовете за провеждане на обучението и достъп до електронния дневник, което ще допринесе за повече контрол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.