Шофьори и металурзи рекордьори по инциденти на работа

Шофьори и металурзи рекордьори по инциденти на работа

92 българи загинали заради трудова злополука

Шофьорите и металурзите са рекордьори по трудови злополуки, като пред тях са единствено чиновниците. Това става ясно от оперативната информация на осигурителния институт за 2018г.

Всеки пети инцидент, които е станал по време на изпълнение на служебните задължения или на път за работа е в една от трите професии. Така шофьорите са загубили 13 722 календарни дни, а металурзите 10 017. Първенци по болнични заради трудова злополука са чиновниците с 14 616 дни. Най-голям брой инциденти в сухопътния транспорт са се случили в икономически добре развитите области – София, Пловдив и Варна. Същевременно в Хасково, Габрово, Ловеч и Търговище има само по една трудова злополука с шофьор. При металурзите първенци по пострадали на работното място са областите Русе, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново.

В 8 от 10 случая инцидентът се е случил по време на изпълнение на служебните задължения. На път за работа пък са станали  557 произшествия. 92 са били смъртните случаи в следствие на трудова злополука през изминалата година, а 7 нашенци са се инвалидизирали. При всеки трети инцидент пострадалите са били жени.

Същевременно само за 9 месеца осигурителният институт е изплатил 6,7 млн. лв. на служители, пострадали на работното си място. В сравнение със същия период на миналата година разходите по това перо са се увеличили с 540 171, а спрямо 2015 г. с 1,5 млн. лв. Ръстът се дължи не толкова на повечето злополуки, колкото на увеличението на размера на компенсацията, заради по-високите заплати. Обезщетението е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. В тези ситуации служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието. Държавните контролни органи задължително проверяват инцидентите с фатален край - тези, при които има повече от трима пострадали или могат да доведат до инвалидност. Тези, които са избрали да бачкат на черно, в случай на злополука, законово няма как да защитят правата си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.