Шофьори и жрици се жалят на горещата линия на Външно (ТЕМАТА)
2

Шофьори и жрици се жалят на горещата линия на Външно (ТЕМАТА)

Сигналите от нашенци зад граница скочиха тройно за 3 г., надхвърлиха 13 000 за 10 месеца, Молби за съдействие в Ситуационния център валят и от „бели роби“

Откраднати от шофьори автомобили и престъпления като трафик на хора, които биват склонявани към проституция, са сред най-честите причини да бъде търсено съдействие от Ситуационния център на МВнР от български граждани в чужбина или техни близки у нас. Това става ясно от информация, предоставена на „Монитор“ от Външно.

От ведомството уточняват, че кризисният център е търсен с молби за съдействие от близки на малолетни и непълнолетни български граждани в риск. Сигнали постъпвали и от изпаднали в беда шофьори на международни превози, както и от роднини на хора, намиращи се в райони на бедствия и конфликти и 

нуждаещи се от помощ или евакуация

На горещата линия в МВнР биват търсени и за издаване на документи за гражданско състояние, свидетелства за съдимост, изгубени или откраднати документи за самоличност и шофьорски книжки. От ведомството също така предоставят информация за услуги по заверка на подпис и съдържание, както и за разрешаване на противоречия с работодатели. В много от случаите до тези противоречия се стигало, след като работодателят е взел паспорта на работника и не му го връща, с което му пречи да се завърне в страната си и щраквайки капана го превръща в един от т.нар. бели роби. Противоречията се изразявали и в това, че двете страни са се договорили за една сума, а в крайна сметка работникът е прецакан с по-малко пари.

Най-често задаваните от нашенци въпроси

преди да отпътуват за друга страна, пък били свързани с визови режими и възможности за удължаване на престоя, с индекс на риска при пътуване до конкретната дестинация, както и с възможности за работа и лечение. В същото време най-честите, нетипични за дейността на МВнР запитвания касаели липсата на роуминг и интернет и тарифни планове.

От справката, изготвена от МВнР по искане на „Монитор“, става ясно още, че за последните 3 годни , получени в Ситуационния център, са се увеличили почти тройно. За 2017 година оперативните дежурни в дирекцията са регистрирали 5334 сигнала - 2407 по телефона, 2052 по електронната поща и 875 по факс. Броят им за 2018 година е скочил до 8559, като 6727 са подадени по телефона, 1160 по електронната поща и 672 по факс. През 2019 година, за периода януари-октомври пък, оперативните дежурни на Външно са регистрирали общо 13 157, като според начина на подаване броят им съответно е 11 018, 1596 и 543. От ведомството изтъкват, че увеличението на броя получени сигнали за съдействие се дължало в най-голяма степен на въведената от тях на 7 август 2018 година услуга за абонати на български мобилни оператори, която се изразявала в

получаване на СМС при влизане в роуминг

с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР. От Външно поясняват, че СМС уведомяването е напълно безплатно за абонатите на мобилните оператори и не води до никакви допълнителни разходи за министерството, респективно за държавата.

На уебстраницата на Външно има и рубрика „Пътувам за…“ , чрез която гражданите могат да се информират по интересуващи ги въпроси за отделните страни, включително за тези, в които искат да пътуват. Посетилите „Пътувам за…“ за периода на трите години е общо 5241, като и за трите години най-много са регистрираните за Турция. За 2017 година броят на пътуващите зад граница, възползвали се от услугата, е бил 1987, като най-много наши сънародници са се регистрирали за Турция – 228, следвана от Гърция – 91, Индонезия – 85, и Италия – 76. За 2018 година пък от общо 1486 души за Турция са се регистрирали 92, за Индонезия – 67, за Украйна – 62, а за Тайланд – 54. През 2019 година за периода 1 януари-25 ноември броят на хората е достигнал 1768, като за югоизточната ни съседка той е163, за Йордания – 99, за Тайланд – 78, а за Индонезия – 75.

Пускат мобилно приложение

за реакция при кризи

Мобилно приложение за реакция при кризи е заложено за изработка по проект „Доизграждане и оборудване на Ситуационен кризисен център в МВнР“, предвиден за финансиране по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2014 година-2021 година.

Министерството на външните работи на Норвегия, което е партньор на МВнР по проекта, вече е одобрило предоставената му от българското ведомство матрица на „пътна карта“, формулираща основните дейности, разпределението на отговорностите и основната последователност при осъществяването на отделните стъпки. От МВнР уточняват, че е изготвено проектно предложение, което в момента е в процес на съгласуване по компетентност с други държавни институции.

Идеята е българите в чужбина лесно да могат да уведомяват българските служби, че са изпаднали в беда. Чрез SOS бутон от мобилното приложение на МВнР нашенците ще могат да подадат GPS координатите си до служителите на ведомството и до посолството ни и най-близката консулска служба на държавата ни. Приложението ще бъде безплатно и ще работи за всички платформи. Ще може да се сваля от сайта на министерството, както и от магазините на Google и Apple.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.