Школото на починалата учителка в Търговище минава онлайн

Школото на починалата учителка в Търговище минава онлайн

Учениците от 5-и до 12-и клас от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище, в което от преподаваше починалата след усложнения от COVID -19 учителка, ще преминат на дистанционно обучение за 14 дни. Това обясниха за „Монитор“ от образователното министерство и уточниха, че вече е издадена заповед от просветния министър Красимир Вълчев.

Причина за онлайн уроците през следващите две седмици са молбата на учениците от класа на починалата г-жа Румяна Радославова да учат от вкъщи, постъпилите заявления от учители и ученици през последните два дни да минат на дистанционно обучение и броят регистрирани педагози с положителни проби за коронавирус.

С децата от класа на починалата учителка работи и училищен психолог.

Преминаването към електронна среда за обучение за две седмици ще даде възможност за прекъсване на веригата на заразяване, за опазване на живота и здравето на учителите и за гарантиране на качествен учебен процес занапред, заяви пред репортер на Монитор“ директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова.
Педагогическият колектив и училищната общност на „Св. Седмочисленици“ в Търговище буквално се сринаха, след като миналия вторник починала уважаваната от всички преподавателка Руми Радославова. Разболяла се в петък, във вторник съобщили, че е починала, в сряда излязъл положителният PCR тест. Всичко се развило скоропостижно.

„От 23 години е в нашето училище,чудесен и невероятен колега, професионалист и човек слънчева, лъчезарна и обичана от всички. На външни олимпиади, състезания – навсякъде постигаше високи резултати.“ – описа в сегашно време учителката Радославова директорката на училището.

Заради смъртта на учителката в „Св. Седмочисленици“ възникнало вълнение, след като учениците от класа, на който Руми Радославова е била класен ръководител поискали да преминат в електронна среда на обучаване. Според директорката Зафирова това не е страх, не е паника, не е протест. „Това, което се случва с 8 „г“ клас е загриженост от страна на децата за здравето на техните учители предвид на разпространението на инфекцията и наличие на случаи в училището сред учители и ученици.“ – коментира Севдалина Зафирова. Учениците са се възползвали от законово регламентирана възможност да учат дистанционно тази седмица със заявления, подадени по общия ред. Част от родителите подкрепили децата си, част поискали учениците да продължат присъствено в училище. „Винаги се е гледало на училището и като на забавачка, вярно е, че имаме такава функция, има деца, които престояват по 10 часа в училище, но и родителите си имат своите ангажименти, работят“ дипломатично коментира директорката на Първо СУ.
Ако министър Красимир Вълчев прекрачи прага на училището или ако Севдалина Зафирова се озове в кабинета му, със забележката, че не е вирусолог, тя би предложила поне една седмица да се премине онлайн. „Да можем да се съберем, да можем да се организираме, може би така щеше да е по-спокоен и организиран учебния, процес. Имаме готовност, имаме опит. Вярно е, че електронната среда не може да замени присъственото обучение, но е наложително за кратък срок, за да няма по-нататък заразени учители.“ Така и не се разбрало в Търговище защо обявената предварително в медии и социални мрежи идея за двуседмично прекъсване на присъственото обучение не била реализирана във всички училища.
Към момента в „Св. Седмочисленици“ има 5 класа в карантина, 7 учители и петима ученици с положителни резултати, но и 180 деца с грипоподобни симптоми. 20 процента от учителите пък отсъстват по здравословни причини.
„Трудно ги заменяме. Когато един учител приеме да кара не 5, а 8 или 10 часа това води до претоварване, то води и до по-голям шанс със заразяване, вместо в пет, например, трябва да влезе в още 2-3 паралелки. Вероятността за заразяване нараства статистически.“, коментира директорката Зафирова. Досега в училището се спасявали с външни заместващи. Учител, който се е пенсионирал миналата година взимал часове, но сега бившите преподаватели отказват. Дали от стрес и страх, дали от предпазливост за себе си и близките си. „Ще дойде момент, в който няма да можем да заместваме часовете по съответния предмет. Можем да организираме здравно и гражданско образование, колкото да няма свободен час, но ако не можем да намерим учител по математика, това ще се отрази на учебния процес.“ Затова според директорката е по-добре кратко преминаване на електронно обучение. При него дори преподавателите с леки симптоми биха могли да преподават от домашна среда, както го правели и досега безплатно, когато давали консултации онлайн. Ако се стигне до критичен брой на заразените учители при липса на замяна, няма да има кой да води и онлайн обучението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.