Школата в червена зона на ротация при  20% отсъстващи или 30% карантинирани (ОБЗОР)

Школата в червена зона на ротация при 20% отсъстващи или 30% карантинирани (ОБЗОР)

Училищата, които се намират в червена зона (заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 населени), ще преминават на ротационен режим на обучение по две причини. Ако 20% от учениците в даденото школо отсъстват или ако над 30% от паралелките са поставени под карантина. Това предвиждат новите мерки на здравно министерство, които ще влязат в сила от четвъртък.

В тези случаи половината класове ще преминат към онлайн обучение. Графикът, по който ще се осъществяват присъствените и дистанционните занятия, ще бъде определен от директора.

Подобни ще са мерките и, когато дадена община влезе в тъмночервена зона. Тогава обаче няма да се взема под внимание какъв процент от учениците отсъстват или са карантинирани Когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население, присъствените занятия на 50% от паралелките ще бъдат преустановени. Тогава училищата ще редуват класовете – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено. Цялото школо пък ще бъде затворено само когато в дадена община 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население.

Преминаването към онлайн обучение на част или всички ученици на база община, а не област, ще даде възможност на по-слабо засегнати от пандемията населени места да продължат присъствени образователни процеси. „Опитът от миналата година и това, което виждаме в нашата информационна система, показва, че дори в една и съща област имаме много различни нива на заболяемост. Затова поддържаме твърдо мнението си, че решенията за преминаване на ротационен принцип или за затваряне на цели училища трябва да се вземат само на локално ниво – при повече заболели в дадена паралелка, училище, населено място, община“, обясни пред „Монитор“ образователният министър проф. Николай Денков миналата седмица. От данните става ясно, че дори и в най-засегнатите от пандемията области има общини, в които няма заболели или карантинирани учителите и ученици или техният процент е минимален.

В новата заповед на здравно министерство всички ученици от 5-и до 12-и клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал, трябва да носят маски по време на часовете и междучасията. Досега мярката без само препоръчителна в насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата на образователното министерство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.