Шизофренната война срещу Делян Пеевски

Шизофренната война срещу Делян Пеевски

Дългогодишната война на шепа грантови протестъри и добре известни олигархични кръгове срещу пресата у нас придоби ярко изразен шизофренен характер. Заради имагинерната “обвързаност“ на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски с веригата „Лафка“ псевдоанализатори, журналисти на повикване, протестъри, ДС-ченгета и фалшиви НПО-та призоваваха да се бойкотира „Лафка“, да не се купуват нито вестници, нито дори захарни изделия оттам.

 

Издатели като разградския олигарх Иво Прокопиев, газовия барон Сашо Дончев, фармацевтичния бос Огнян Донев и белградския беглец Цветан Василев, който контролира много медии и журналисти от мейнстрийма, би трябвало да са доволни. „Лошата“, виновната им за всичко „Лафка“ не работи, а „лошият“ в техните очи Пеевски няма да „контролира разпространението“ (друга тяхна опорка).

Вместо радост обаче от тяхна страна виждаме погребално настроение, което изби в нова яростна атака срещу българската преса. Срещу целия печат, не само срещу изданията от „Телеграф медиа“, въпреки че именно те са основната мишена. От няколко седмици организираната медийна групировка на олигархията вие на умряло, че „Лафка“ не продава вече вестници, което поставяло на колене българските печатни издания. Странно, но за броени дни веригата, която напълно неоснователно, но нахално и натрапчиво свързваха с Делян Пеевски, еволюира от „лоша“ в „добра“.

Така рухнаха две лъжливи опорни точки, разпространявани от същите тези псевдожурналисти и квазианализатори, свързани с гореизброените олигарси. А именно, че „Лафка“ е на Пеевски и че депутатът бил контролирал разпространението на печата у нас. Не е нужно дори лъжите им да бъдат опровергавани – те сами се опровергават.

Както прави например Иван Бакалов, който държи бутиковия сайт Е-вестник, за който пък официално е обявено, че е „без финансиране“. Значи Бакалов работи за чест и спортна слава? Хм, това очевидно не пречи безценното му мнение да се препечатва в сайтове от удобния, услужлив и олигархокоректен мейнстрийм като българската секция на „Свободна Европа“. Тя по принцип се дотира от американския департамент, но българската му версия е окупирана от приближени до олигарха Иво Прокопиев, при това не тайно, а напълно явно и открито.

Българската секция на „Свободна Европа“ напечатала нещо като анализ на Иван Бакалов, в което журналистът милно и жално обяснява как „Лафка“ всъщност била като мехлем за българската преса, възродила изданията, а „Български пощи“ (т.е. - държавата) нямат капацитета да разпространяват печата, което го обрича на бавна, но сигурна смърт. Лошото на „Лафка“ според Бакалов бил само Пеевски. Многократно сме подчертавали, че издателят на „Телеграф медиа“ няма нищо общо с „Лафка“ (лесно проверим факт). Както и че веригата държеше близо 1100 от около 6500 крайни точки за продажба на печатни издания, т.е. под 20%. Но това са факти, от които Бакалов не се интересува. Важно е да се направи лъжовното внушение, че Делян Пеевски коли и беси в българската преса и в разпространението и че всички неволи на печатните издания се дължат на него.

Лъжа! За неволите на изданията на олигарси като Иво Прокопиев и Сашо Дончев анализаторът Бакалов да пита самите тях. Пеевски е свързан единствено с „Телеграф медиа“, което е и публично известно, за разлика от скритите зависимости и финансирания на десетките сайтове и сайтчета за фалшиви новини и политическо и икономическо изнудване.

Бакалов дори си позволява да прави прогнози как някои всекидневници щели да се превърнат в седмични издания... Колко удобно! Ако не се случи: ама това е само прогноза, другари. Ако се случи след две, пет или петдесет години – видите ли, ще излезе, че Бакалов е познал.

Накратко – олигарсите издатели са в паника! Доскоро Пеевски им беше виновен за слабите продажби и за всевъзможните им проблеми от съдебен, икономически или психологически характер. А сега, когато държавата пое разпространението на печата... пак Пеевски им е виновен! Признаваме, доста е объркващо, но не е никак безобидно. Господарите на фалшивите новини не искат да се дадат без бой, те не искат да са сами на потъващия кораб. Те искат да завлекат на дъното българската преса – със сплетни, интриги, лъжи, защото им е неудобна, тъй като за разлика от техните издания пише само ИСТИНИ, ПОДКРЕПЕНИ С ФАКТИ. Именно затова и за разлика от всичките им призиви през годините за бойкот на изданията на „Телеграф медиа“ те продължават да се радват на доверието на читателите.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.