Широко запушени носове

Широко запушени носове

Казват, че и хубавите, и лошите неща ставали главно през тъмната част на денонощието. За хубавите е ясно, стига да има с кого да ги правиш след залез слънце.

У нас обаче по тъмно акцентът доста често се поставя на магариите. Когато липсва дневната светлина, е най-лесно да си хвърлиш пликчето с боклук от прозореца върху колата на съседа, да изпуснеш водата с отровите от цеха си в реката или да стовариш тонове отпадъци на брега й. Както се казва - мила родна картинка.

В такива случаи се сещаме и за кучето и тоягата. В последните 30 години, а и преди това опазването на околната среда е приоритет на властта само на книга. Преди 10 ноември ни уредиха с яка доза чернобилска радиация. Сега в тецовете горят боклуци, докарани от цяла Европа. Главно от Италия, разбира се, защото там мафията е хванала цялата „обработка“ на отпадъците, т.е. изпращането им в страни, които открай време са разграден двор.

Немалко хора у нас се вълнуват за опазването на околната среда и непрекъснато сигнализират местните власти например за хилядите нерегламентирани сметища. Кметовете обаче с мизерните бюджети на местната власт най-много да успеят да отидат до мястото и само да констатират последната вандалщина срещу природата, да се вайкат и да теглят някоя псувня по адрес на неизвестния извършител. Публична тайна е обаче, че въпросните злосторници често са широко известни в района, но на практика са недосегаеми. И от години спокойно си вършат магариите, а обикновените хора обират негативите. Да не би в Перник или Гълъбово да не се е знаело какво гори в котлите на тецовете? Тук идва въпросът и за активността на гражданското общество. В други страни от Евросъюза биха блокирали всички пътища и жп линии в района до решаване на проблема. Тук сме юнаци само на масата в кръчмата.

Същото важи и за източването на язовир „Студена“. Вярно, за там вече има обвинен. И за първи път се отчетохме със задържан действащ министър. От това обаче водоемът няма как да се напълни. Въпросът обаче е дали само бившият висш държавен чиновник е проспал нещата, волно или неволно, и е докарал нещата дотам перничани да останат на убийствен режим на водата? Още много отговори се чакат и за включването на цялата промишленост на миньорския град към язовира за питейната вода. Как и защо повече от три петилетки промишленият водоем е оставен неизползваем?

Не е ли време да помислим какво ще оставим на поколенията след нас? Отровени планини, реки, гори и полета или празни язовири. Докога всички ще бъдем с широко затворени очи и широко запушени носове?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.