0

З намето на САЩ е едно от най-красивите в света, а националният празник на страната 4 юли е чудесен повод да попътуваме из символиката на флаговете по света.

 

Знамето на САЩ е едно от най-красивите в света, а националният празник на страната 4 юли е чудесен повод да попътуваме из символиката на флаговете по света.

 

На 4 юли през 1776 г. делегатите от 13-те въстанали британски колонии в Северна Америка подписват Декларацията за независимост и така обявяват раждането на нова държава - Съединени американски щати. И, разбира се, първият по важност символ на една суверенна страна става нейното знаме.

Преди обединението на Щатите всяка от колониите е имала свое собствено.

Когато обявяват войната за независимост, те взели решение да създадат знаме, символизиращо обединението им. Знамето на „Големия съюз“ вече имало 13 ивици и малко английско знаменце в ъгъла. След обвяването на независимостта Конгресът решава да бъде създаден нов флаг, наречен Strips & Stars (звездно-раиран). Английското знаме в ъгъла изчезва, заменено от звездите - по една за всеки щат. Днес те са 50, но първоначално са били по-малко и са поставени в кръг. В дизайна присъстват също и 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи първите британски колонии, фундамент на новата държава. Флагът е ушит от шивачката от Филаделфия Бетси Рос.


Ритуали


Днес „звездното знаме“ се вее не само задължително пред обществените сгради, но и пред частните фирми и домовете на янките. Всеки може да си купи флага срещу 20 долара през сайтовете на Конгреса и Сената, но после има определени правила за употреба, които трябва да се спазват. Например знамето никога не бива да докосва земята. Когато пък вече е скъсано или много овехтяло, е забранено да бъде хвърляно на боклука. То трябва да бъде предадено на Американския легион или на скаутите, които след съответната церемония го изгарят. Може също така да бъде погребвано или хвърлено в морето. Съществува специална церемония за сгъването му на триъгълник, която се извършва над ковчега на загинал военен или полицай, след което се връчва на близките му. Всеки от цветовете има определено значение: синият символизира храбростта, белият - свободата, червеният - справедливостта.


Последователи


Тези три цвята днес образуват десетки национални флагове по света в най-различни съчетания. Те например присъстват в трикольора на Френската република. Той се ражда спонтанно - на 14 юли 1789 г., когато въстаналите парижани сриват Бастилията. Тогава кметът на града Байи и шефът на Националната гвардия маркиз Лафайет си слагат на гърдите знак в синьо и червено с една бяла лента по средата. И в този вид отиват на „гости“ в двореца на крал Луи XVI. Синьото и чeрвеното са цветовете на Париж, а бялото - на династията на Бурбоните. Нещо като намек, че от днес нататък народът и кралят трябва да са едно. Което, както всички знаят, не се случва.

Интересна е историята и на бяло-синьо-червения флаг на Русия. Имперският флаг на Романови е от хоризонтално разположени черно, жълто и бяло. А днешният трикольор всъщност е бил търговски корабен флаг. Но руснаците си го харесват и го налагат като държавен - от 1884 до 1917 г. А след краха на СССР той отново възкръсва, замествайки комунистическия сърп и чук на червения фон.


Екзотика


Днес в света има над 200 суверенни държави, а като цветови съчетания е трудно да се измисли нещо особено оригинално за байрак. За най-уникално се счита знамето на Непал, наподобяващо елхичка. То е единственото в света, което няма четириъгълна форма. На националния флаг на Мозамбик пък е обезсмъртен руския автомат „Калашников“ („АК-47). На това на Есватини, доскоро известна като Свазиленд, пък са изрисувани подробно щитът и копията на древните африкански войни. Доста оригинален е и флагът на Бразилия. Зеленият цвят е символ на горите на Амазония, а жълтият - на златните запаси на страната (през XVI-XIX век в Бразилия са най-големите мини за добив на злато). Синият кръг със звезди пък олицетворява небето на Рио де Жанейро.

Любопитен факт е, че Парагвай е единствената държава, чийто флаг е различен от двете страни. Ако един индонезиец размаха знамето си в Монако, то ще мине за местен, тъй като и двете държави имат еднакви цветове - бяло и червено. Чехите пък, за да се различават от поляците, си добавили един син триъгълник.

За най-старо се счита датското знаме, което не е променяно от 1219 г. насам. Доста старо е и знамето на Австрия (две червени ивици, а по средата бяла). Легенда реди, че когато Леополд V се върнал от битка, цялата му бяла риза била в кръв, а само мястото на колана му останало бяло.

След като Либия промени националния си флаг, в света не остана държава с едноцветно знаме. Две от най-бедните страни в света пък си приличат по това, че са единствените, на чиито флагове са извезани сгради. Иде реч за Афганистан и Камбоджа.

Раковски


От конска опашка през различни метаморфози знамето на България стига до днешния трикольор с бяло, зелено и червено. Независимо какъв е бил флагът ни, никога през годините той не е пленяван в битка и не е ставал трофей на врага.

Първото знаме с подредените в днешния ред три цвята се използва през 1861 - 1862 г. от двете легии на Георги Раковски. През 1867 г. в четата на Филип Тотю Васил Левски носи байрак, в който трите цвята са в последователност червен, бял, зелен.

Следващите знамена, в които цветовете са в днешния порядък, са носени от старозагорските въстаници от 1875 г. и от Врачанския комитет от 1876 г. Но върху избора на българско национално знаме оказва най-силно влияние онова, ушито от Стиляна Параскевова в Браила и предадено на българското опълчение. Така че по време на Учредителното събрание през 1879 г. относно това какво да бъде знамето на възкръснала България изобщо не се дискутира.