0

Ч рез измерване на магнитното поле на Земята израелски археолози отриха нови доказателства за това колко мащабно е било разрушаването на Първия храм (или Храма на Соломон) в Йерусалим

Чрез измерване на магнитното поле на Земята израелски археолози отриха нови доказателства за това колко мащабно е било разрушаването на Първия храм (или Храма на Соломон) в Йерусалим

Той е бил унищожен от вавилонския цар Навуходоносор II през 586 г. пр.Хр. Статията за откритието е публикувана в научното списание Plos One.


Находки


По време на разкопките в Националния парк „Града на Давид“ учените откриха руините на грандиозно здание, а във вътрешността му - част от падналия таван на горния етаж и останки от съдове. Анализът на парчета керамика позволи да се установи, че сградата е разрушена в същата година, когато това става и със Соломоновия храм.


Останки


Също така учените са се натъкнали на следи от силен пожар и голямо количество пепел. За да си изяснят какво точно се случило, те събрали образци от подовото покритие и ги отнесли в палеомагнитната лаборатория на Института за науки за Земята към Еврейския университет. Там те измерили магнитното поле, закодирано във фрагментите. Йоав Вакнин, участвал в изследването, разказва, че екипът му преследвал две цели: да измери направлението и силата на магнитното поле в деня на разрушенията на Йерусалим и да разбере какво могат да разкажат тези данни за случилото се.


Огнен ад


Резултатите показали, че зданието е горяло при температура над 500 градуса по Целзий. Вероятно подът на горния етаж не е издържал на тази горещина и се е сринал. Екипът успява да потвърди, че през VI век пр. Хр. Йерусалим наистина е бил разрушен, като пораженията, нанесени от вавилонците, наистина са били чудовищни. "Дори без измерване на магнитното поле можехме да предположим, че тази грандиозна постройка е била изгорена по същото време, както и Първият храм, но този метод разкри някои важни подробности", добавя Вакнин.


Иновация


Авторите на изследването отбелязват, че измерването на магнитните данни не е традиционен подход за археологията. Те са извършили голяма по обем и сложна работа, за да анализират характеристиките на открития материал, да изяснят как в него е закодирана информацията за историческите събития и да създадат уникален метод за дешифриране на данните чрез измерване на магнитното поле. "Йоав успя да разшифрова магнитния код и да получи важна информация за историята, археологията и геомагнитните изследвания", добавя Рон Шаар от Института за науките за Земята.


Възможността да се датира разрушаването на Йерусалим чрез магнитното поле на Земята доскоро се смяташе за нереално, отбелязва Вакнин. И все пак разработеният метод позволи да се узнае повече за разигралата се в Йерусалим трагедия. Учените са убедени, че той ще намери приложение и в бъдещите изследвания.

2600 тона злато


Соломоновият храм е първият еврейски храм в Йерусалим. Преди смъртта си цар Давид, бащата на Соломон, оставя за целта, според библейския разказ, 100 000 таланта (около 2600 тона) злато и 1 000 000 таланта (около 26 000 тона) сребро. Цар Соломон сключва договор с тирския цар Хирам I за доставката на необходимите материали и в частност на кедрово дърво от ливанските гори. Подготовката за строежа продължава 3 години, а самото строителство под ръководството на финикийски майстори се извършва за 4 години. Този храм бил разрушен от вавилонците през 586 г. пр. Хр.

Веднага след завръщането си от вавилонския плен евреите се залавят с възстановяването на разрушените и опустели 70 години по-рано Йерусалим и Юдея. Завърналите се изгнаници били движени от силни религиозни чувства и желаели да възстановят възможно най-скоро мястото за преклонение, възстановявайки по този начин и традицията на жертвените ритуали.

Божият храм бива издигнат точно на мястото на предишния храм. Основите му са положени през 535 г. пр. Хр., а е завършен изцяло и осветен през пролетта на 515 г. пр. Хр. Но той не е можело да бъде построен със същия разкош както предишния Соломонов храм.

Към 19 г. пр. Хр. цар Ирод Велики дал началото на работи по възобновяване и разширяване на Втория храм. След това обновление храмът често бива наричан Храма на Ирод. Работата по реконструкцията на храма приключила през 64 г. Това станало само шест години, преди да бъде отново разрушен заедно с целия Йерусалим през 70 г. от римските легиони под командването на император Тит Флавий Веспасиан.