Шестокласници разиграха дело в Софийския районен съд
5

Шестокласници разиграха дело в Софийския районен съд

Под вещото ръководство на трима съдии решиха казус

Ученици от 6 клас в 199 ОУ „Св. ап. Йоан Богослов“ в София разиграха гражданско дело в Софийския районен съд под ръководството на трима съдии. Това е поредната инициатива по програмата „Децата и съдът“, в която от 3 г. магистрати от СРС помагат на ученици на различни възрасти да решават юридически казуси, вземайки участие в импровизиран съдебен процес в истинска съдебна зала.

За делото в понеделник дори бяха ушити тоги – съдийски, прокурорски и адвокатски, които се различават от истинските само по детските размери.

Съдииките Мария Месова – Стоева, Зорница Езекиева и стажант-съдия бяха подготвили казус, съобразен с възрастта на учениците. Много стар мъж се е движел пеша по велоалея. Пет малолетни деца карали по нея велосипеди в редица. Първите 4 деца успели да заобиколят стареца, но последното по невнимание го блъснало в гръб. Възрастният мъж паднал на земята и счупил левия си крак. Децата опитали да го вдигнат, но не успели. Всички малчугани звъннали на родителите си, първи пристигнали тези на детето, което е блъснало стареца. Мъжът е лекуван в „Пирогов“, медицинската прогноза е, че няма да се оправи напълно и до края на живота си ще се придвижва поне с един бастун.

Всички ученици получиха роли – 3-ма от тях облякоха черните съдийски тоги, едно момче пожела да е прокурор, който следи за спазването на законността, защитниците на родителите на виновното дете и на близките на пострадалия мъж пък облякоха адвокатски тоги. Останалите ученици бяха свидетели на инцидента и вещи лица – травматолог и психолог.

Съдебният процес протече точно като едно гражданско дело, с тази разлика, че все пак съдия Стоева помагаше на съдебния състав, съдия Езекиева съветваше ответниците, а стажант-съдията подпомагаше страната на ицщите. Те поискаха от съда да присъди 2000 лв. имуществени вреди – за лечението, лекарствата и рехабилитацията, и 25 000 лв. неимуществени вреди – за физическите и психическите страдания.

След изслушването на свидетелските показания, на заключенията на вещите лица и на пледоариите на защитата съдът излезе на съвещание и след това обяви присъдата – 2000 лв.обезщетение за изцяло доказани имуществени вреди и 7000 лв. обезщетение за неимуществени. Ако беше в реалния живот, тези пари трябва да се платят от родителите на виновното дете.

Накрая всички участници в съдебния процес получиха поименни грамоти за участие, подписани от председателя на СРС. Децата посетиха и т.нар. синя стая в съда, където се изслушват деца при бракоразводни дела.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.