Шести блок на АЕЦ-а с лиценз до края на следващото десетилетие (ОБНОВЕНА)

Шести блок на АЕЦ-а с лиценз до края на следващото десетилетие (ОБНОВЕНА)

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Лъчезар Костов връчи днес на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов лицензия за удължаване срока с още 10 години на експлоатация на VI блок на атомната централа. На събитието присъстваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов заяви, че за подновяването на лицензията е била извършена огромна по обем работа. Предприети са били над 200 мерки. "След всички тези мерки, които бяха предприети, мога да ви уверя, че VI блок може да работи напълно безопасно през следващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние трябва да го доказваме с нашата работа, за да може да се получава поредната 10-годишна лицензия", добави Наско Михов. Той припомни, че преди 2 години подобно разрешение за още десетилетие работа получи и пети блок.

„За удължаване сроковете двата блока на атомната ни централа са инвестирани 292 млн. собствени средства на АЕЦ-а и други 182 милиона за увеличаване на топлинната им мощност с по 4%“, припомни Петкова. По думите й централата предоставя чиста енергия на достъпни цени. Според нея издаването на лицензията доказва, че АЕЦ "Козлодуй" работи при спазването на най-високите стандарти за безопасност. „По този начин централата може да се сравнява с най-сигурните ядрени централи по света. С издаването на лицензията българското правителство днес е изпълнило един от основните приоритети в енергийния сектор - продължаването на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на събитието стана ясно, че доставчикът на оборудването за проекта „Белене“ - руската „Атомстройекспорт“ е готова да работи в сътрудничество и със западни фирми при изграждането на новата ядрена централа. Директорът в "Росатом" за Централна Европа Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор и във всички проекти на компанията зад граница се работи в кооперация с чужди фирми.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова заяви, че АЕЦ "Козлодуй" е гаранция за енергийната сигурност на страната. Тя изтъкна, че България спазва стриктно правилата за ядрена безопасност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.