СХЕМА ЗА СЕРТИФИКАТИ: Арестуваха трима лекари и зъболекар (ОБНОВЕНА)

СХЕМА ЗА СЕРТИФИКАТИ: Арестуваха трима лекари и зъболекар (ОБНОВЕНА)

От 200 до 400 лева е вървяла цената на фалшив Ковид сертификат, издаван от временните имунизационни центрове в Асеновград и в Раковски. По случая са задържани трима лекари и един зъболекар. Сертификатите ментета са били издавани на хора, които са били в чужбина и де факто не са били ваксинирани наистина.

Това е установила проверка на Икономическа полиция от миналата седмица в Асеновград и в Раковски, съобщи на пресконференция шефът на Районна прокуратура в Пловдив Чавдар Грошев. Той обясни, че до 19 ноември хората са попълвали декларации за информирано съгласие, които са били въвеждани всяка вечер в системата. „До момента сме установили около 200 лица за Асеновград, за които има издадени зелени сертификати. Лицата са били в чужбина към момента, когато са им били издавани сертификатите. Тоест, нямало е как да бъдат ваксинирани. А за Раковски сме установили около 50 такива лица“, обясни Грошев.

По думите му периодът е около два месеца и тепърва ще се установява съпричастност и на други лица към схемата с фалшивите Ковид сертификати. „В хода на разследването от Асеновград са иззети около 12 000 декларации за информирано съгласие, а от Раковски – около 8 000. Икономическа полиция следва да провери дали всяка декларация е подписана от лицата и колко още лица са се снабдили с такива фалшиви сертификати без да са били ваксинирани. Към момента сме установили, че са участвали посредници, които са взимали сумата от 200 до около 400 лева на сертификат“, каза Чавдар Грошев. По думите му предстои огромен обем от работа и вероятно ще се установят още българи, които са се снабдили със сертификати менте.

„Към момента имаме задържани по закона за МВР четирима души – трима лекари и един зъболекар. Дали ще им бъде повдигнато обвинение, ще преценят наблюдаващите прокурори. Но ще работим за установяване за това дали лицата са полагали подпис на декларациите за информирано съгласие, защото е възможно въобще да не са се подписвали“, каза още Грошев. Той уточни, че все още част от лицата със сертификати менте, са още в чужбина. „Ако установим съпричастност на тези лица и съучастие в извършването на престъплението, те могат да отговарят пред закона като подбудители и помагачи“, уточни той.

Акцията в Икономическа полиция тръгнала след получен там оперативен сигнал за лица, които са се снабдили със сертификат менте без да са присъствали на мястото, където те са издадени и без да са били ваксинирани, съобщи шефът на Икономическа полиция в Пловдив Славчо Алексиев. „На 19 ноември получихме сигнал от РЗИ за медицински центрове, в които има съмнителни ваксинации, с което се компрометира цялостният ваксинационен процес в областта. В рамките на пет дни бяха проверени няколко хиляди човека дали са били в страната, когато са били ваксинирани. 200 човека от проверени 2000 са за Раковски, а другата цифра е за Асеновград“, каза Алексиев. Той уточни, че са имали оперативна информация за местата, където са съхранявани декларациите на лицата с фалшивите сертификати и въпросните места са били претърсени.

В хода на разследването е станало ясно, че много от хората, които са се снабдили с такива сертификати, са използвали посредници от различни слоеве на обществото, в това число са и медицински лица, каза още Алексиев. По думите на говорителя на Районна прокуратура Атанас Илиев разследващите си дават сметка, че тези престъпления засягат човешки животи. „Но нашата цел е всеки да си понесе отговорността. Както този , който е издал сертификата и е въвел данните в националната база, така и тези, които са се снабдили с тези сертификати. Хубавата новина е, че вследствие на компетентните и денонощни усилия на полицията и екипа прокурори, успяхме да изградим методика, която е подробна, с която да можем да разкрием както лицата, въвеждали данните срещу пари, така и лицата, които са се ползвали от тези сертификати“, каза Илиев. По думите му наказанието е до 5 години затвор и глоба, но точното обвинение предстои да бъде прецизирано.

От прокуратурата уточниха, че за момента няма данни шефът на болницата в Асеновград д-р Иван Червенков да е замесен със случая. Червенков беше избран за депутат в 47-мото Народно събрание от ПП ГЕРБ.

По делото предстои да бъде извършен голям обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и назначаване на графологични експертизи. Четири лица са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължават.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.