0

Г лоуб тиътър в Лондон, реплика на шекспировия театър, обяви, че е заплашен от закриване, ако спешно не получи държавно финансиране заради загубите вследствие на пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП.

Глоуб тиътър в Лондон, реплика на шекспировия театър, обяви, че е заплашен от закриване, ако спешно не получи държавно финансиране заради загубите вследствие на пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП.

Театърът, който е водеща институция в изследванията на английския драматург, декларира в документи, внесени в комисия на британския парламент, че ограничителните мерки, въведени в страната от края на март, са

финансово опустошителни

и "може да доведат до фатален край".
Без спешна помощ от държавата,

няма да сме в състояние да преодолеем тази криза

твърдят от управата на театъра. Затварянето му би било "трагедия за изкуствата, за наследството на най-прославения английски автор и за цялата страна".


Театърът, построен през 1997 г. на южния бряг на Темза, е реплика на оригиналния театър на открито на Шекспир от 1599 г., който се е намирал почти на същото място.
Повече от един милион зрители го посещават всяка година. В него има библиотека, архив и реплика на якобински театър от седемнадесети век.
Глоуб тиътър вече получи спешна помощ от правителството, но се нуждае от още 5 млн. британски лири, които са 20% от годишния му приход, за да продължи да функционира.
Председателят на комисията по култура в парламента Джулиан Найт призова правителството да се намеси. "Ще бъде трагедия, ако такова национално богатство умре от Ковид-19", каза той.