Шефът няма право да ви търси извън работно време (НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ)

Шефът няма право да ви търси извън работно време (НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ)

Шефовете често си мислят, че сте крепостни селяни и си позволяват да ви безпокоят по всяко време.

В Португалия подобно поведение вече е незаконно.

Страната наскоро въведе закон, който забранява на работодателите да се свързват със служителите извън редовното им работно време по телефон, имейл или чрез съобщения.

“Работодателят трябва да зачита личния живот на служителя, включително периодите на почивка и семейно време. Всяко нарушение може да доведе до глоби”, гласи законът, цитиран от CNN.

През 2017 г. подобна мярка даде на френските работници правото да игнорират служебни имейли след края на работното си време.

Новата политика на Португалия е част от законодателство, което регулира работата от дома. Служителите вече имат право да откажат да работят от разстояние, ако желаят, но също така могат да изискат тази опция, ако е съвместима с дейността им.

В мярката се предвижда също, че работодателите са задължени да предоставят на служителите необходимите им инструменти за работа от вкъщи. Те трябва да им възстановяват и всички допълнителни разходи, включително увеличението на сметките за електричество и газ, които могат да възникнат при дистанционна работа.

Законът беше приет от португалския парламент миналия петък и влезе в сила на следващия ден.

Много е важно обаче работниците също да не искат да ги търси шефа, защото често има службогонци, които умират да се подчиняват на началника, дори извън работно време.

От шест години насам Португалия се ръководи от социалистическо правителство, въпреки че министър-председателят Антонио Коща може да бъде отстранен от власт в началото на следващата година. Наскоро президентът на страната Марсело Ребело де Соуза свика предсрочни избори за края на януари на фона на противопоставяния по отношение на държавния бюджет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.