Шефът няма право да ни уволни за липсваща диплома

Ако е знаел при назначението

Шефът няма право да ни уволни за липсваща диплома

Шефът няма право да уволни служител за липсваща диплома или квалификация, ако още при назначаването му е знаел това, но все пак е подписал договор с него. Това записа в свое тълкувателно решение Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Върховните магистратите били сезирани да разгледат разнопосочна съдебна практика, ри която в един случай се приемало, че шефът може да уволни по по-изгоден за него текст от Кодекса на труда служител, който няма диплома, но той самият е знаел за това. Решението се чака от повече от три години и в него върховните съдии тълкуват три от хипотезите в чл. 328 от Кодекса на труда, при които работодателят може да уволни свой служител с предизвестие – при липса на качества за ефективна работа, когато не притежава необходимото образование или квалификация и при промяна на изискванията за длъжността.

При първия казус в решението на ВКС разяснява двете възможности – изискването за образование или квалификация да е въведено от самия работодател или да е нормативно определено. И заявява, че когато то идва от работодателя, основанието по чл.328, ал.1, т.6 от КТ за прекратяване на трудовия договор представлява нов юридически факт, който може да настъпи само при валидно сключен трудов договор. Т.е. никой не може да бъде уволнен на това основание с мотив, че още при наемането му не е отговарял на поставено от работодателя изискване за образование или квалификация. ВКС заявява, че това би било злоупотреба с право от страна на работодателя, която трябва да бъде отречена.

Що се отнася до случаите, при които изискванията за образование или професионална квалификация са били нормативно установени, но в последствие бъде констатирано, че служителят не ги притежава, ВКС заявява, че това прави невъзможно запазването на трудовото правоотношение и работодателят може да поиска трудовият договор да бъде обявен за недействителен с иск по чл.74 КТ. Докато съдът се произнесе по това искане обаче договорът се смята за валиден и всички условия в него важат, включително и условията за освобождаване му.

ВКС описва и какво трябва да посочи в заповедта си работодател, който иска да уволни служител заради липса на качества за ефективно изпълнение на работата. Ммагистратите посочват, че: „ „В заповедта за прекратяване на трудов договор на основание чл.328, ал.1, т.5 КТ работодателят е длъжен да посочи липсващите качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата чрез изброяването им или като посочи начина, по който работникът се справя с възложената работа“.

Цялото решение на ВКС може да прочетете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.