Шефът на военното разузнаване освобождава поста

Шефът на военното разузнаване освобождава поста

Шефът на служба "Военна информация" ген. Пламен Ангелов се оттегля от поста. Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след заседанието на ресорната комисия в НС в сряда.

По думите му Ангелов, който е разследван за теч на класифицирана информация е подал рапорт и е решил да напусне "в интерес на службата". „Когато за една служба започва да се пише много, а нейният директор със снимки по медиите, това не е добре“, каза Каракачанов. След като бъде издаден указа от президента Румен Радев обаче, Ангелов ще бъде привлечен на щат в МО като част от екипа на министъра.

Междувременно стана ясно, че депутати от ГЕРБ и ОП са внесли поправки в Закона за службата, според които шеф може да бъде и цивилно лице.

В тази връзка Каракачанов обясни, че министърът предлага директора на службата, но това става след съгласуване с президента и ако е одобрен от МС.

„Каквито и варианти да бъдат измислени, те трябва да се съгласуват“, каза Каракачанов. Той увери в допълнение, че към момента няма предложения за наследник на Ангелов. По отношение на това дали казусът има връзка с опит структурата да бъде разклатена или присъединена към друга служба пък Каракачанов отсече, че не се готви никакво сливане с друга разузнавателна служба. Той припомни, че през 2015 година е имало такава идея, но сега тя не стояла на дневен ред и подчерта, че не я намира за разумна и полезна.

Относно внесените поправки, предвиждащи освен генерал, и цивилен да може да оглави службата, Каракачанов заяви, че така „влизаме в няколко хипотези“. Той припомни случая с предишния директор, който навършил годините за пределна възраст и на по-малко от две години от мандата си, се пенсионирал. Така поправките давали възможност, ако съответният генерал навършва години за пенсия, да може да продължи мандата си като цивилен служител. Само че изискванията на закона били да има минимум 10 години опит в структурите на сигурността.

МО шефът призна, че това на практика дава възможност и човек от ДАНС да ръководи службата, но отбеляза, че към момента няма такова предложение за представител на друга разузнавателна служба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.