Шефът на ВАС предлага правила за избора на конституционни съдии

Шефът на ВАС предлага правила за избора на конституционни съдии

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предлага изработването и приемането на правила за избор на членовете на Конституционния съд от квотата на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Това се разбира от писмо на Чолаков до председателя на ВКС Лозан Панов, съобщи „Правен свят“.

Писмото на Чолаков е от 12 септември и е в отговор на кореспонденция, започната от Панов, който в разгара на съдебната ваканция (16 август 2018 г.) е поискал от административния ръководител на ВАС да се определи дата за провеждане на Общо събрание на съдиите. Именно на него трябва да бъдат излъчени номинациите за нови конституционни съдии от квотата на съдебната власт. Макар да няма подобни процедурни правила за излъчването на кандидати от квотата на магистратурата, председателят на ВКС е настоявал Общото събрание да се проведе на 25 октомври, т.е. възможно най-късната дата за провеждането му, с оглед сроковете, в които трябва да приключи процедурата по ротация на членовете на Конституционния съд.

В писмото си до Лозан Панов, председателят на ВАС изброява и конкретните въпроси, които би следвало да получат отговори при изработването на процедурните правила. Чолаков отбелязва още, че приемането на подобни правила е въпрос от компетентността на Общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС, но организационно-подготвителната работа е задължение на административните ръководители, т.е. негова и на Панов. Заради това, Чолаков отправя и покана до Панов, "съобразно ангажираността на работния Ви график, да обсъдим съвместно всички подготвителни и обуславящи въпроси, както във връзка с изготвянето на проект на правила, така и във връзка с определяне на дата за свикване на Общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.