Категорично не приемам разсъжденията на председателя на ВКС Лозан Панов. Това коментира шефът на ВАС Георги Чолаков в интервю за bTV на въпрос дали е съгласен с твърденията на съдия №1, че страната вървяла към автокрация, а в съдебната система имало тежки зависимости.

„10 членове на съдийската колегия го призовахме да отговори какво точно има предвид, но той отказа да отговори. Когато някой каже „а“, трябва да каже и „б“, посочи Чолаков. В същото време подчерта, че с Панов са в колегиални отношения.

На въпрос счита ли за прозрачна дейността на ВАС, председателят на съда обясни, че е направил всичко необходимо, за да се постигне това. „Първото, което направих, бе да разкрия информацията, която предоставяме. Ние сме в добра координация с пиарите на административните съдилища и смятам, че сме постигнали прозрачност“, посочи шефът на Върховния административен съд. Обясни също, че ВАС винаги е бил отворен за препоръки и сигнали.

„Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи. Забраната е въведена, докато проектите не се приведат със Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда“, коментира още председателят на ВАС на въпрос за строителството по Черноморието. „Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда", смята той. По думите му, въпросните дюни, за които се появи информация, че са защитени, са нанесени по-късно на кадастралната карта. „Някой навремето не е нанесъл тези дюни. Ние в момента не казваме дали ще има строителство или не. Ние проверяваме дали разрешението за строителство от 2007 г. е законосъобразно към този момент. Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи“, бе категоричен още Чолаков. Той посочи, че това, което се случва по Черноморието, „не е добре“, но важното в случая е дали е допустимо и по закон. "В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, тя е изключителна държавна собственост, и държавата трябва да обезщети собственика. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите имат права", обясни шефът на ВАС. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Парламентът одобри окончателно промените в извънредното положение (ОБЗОР)

Парламентът прие на второ четене промените в  Закона за мерките при извънредно положение. По новите правила на НС, депутатите гласуват след като приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути почивка между гласуванията.

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Решено: Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции, и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такава редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати.