Директорът на УМБАЛ”Александровска”: Болницата не е пред фалит

Директорът на УМБАЛ”Александровска”: Болницата не е пред фалит

Александровска болница не е пред фалит. Това заяви на брифинг директорът на УМБАЛ”Александровска” д-р Атанас Атанасов.

Той обясни, че лечебното заведение би влязло в процедура за фалит ако е напълно в неплатежеспособнои не може да обслужва пациентите си. „Александровска сега не е в това положе не, но е сил н заплашена да бъде, ако не се намери инструмент да се погасяване на просрочията”, каза дирекотрът на болницата. По думите му  може доставчиците, към които има задължения, да съдят болницата и ако спечелят делата да се блокират сметките на лечебното заведение и тя да изпадне в пълна неплатежеспособност и  да е застрашена от фалит. Според него сега въпросът е да се подходи към финансовия мениджмънт и да се намери най- правилния начин да се излезе от ситуацията. Говорили са с почти всички кредитори, те са готови да изчакат окончателен погасителен план как и кога ще се погасяват задълженията. От обяви, че  до края на годината намеренията на лечебното заведение са да намалят част от разходите. Обмисля се изтеглянето на кредит с ниска лихва с по дълъг срок на връщане, с който да се елиминира финановата тежест, която идва от тези наказателни лихви от предоговорените просрочия. „При лихва от 3% от банков кредит може да спести сериозна дума от наказателните лихви за просрочия”, заяви д-р Атанасов. "Фокусът на нашето внимание е свързан с действия за извеждането на дружеството от това състояние. Предприели сме съответните мерки и план за преструктуриране на дейностите за оптимизиране на разходите, за да може постепенно да се ликвидират тези просрочени задължения и в следващи периоди да се изведе болницата на печалба", заяви директорът д-р Атанасов. Той обясни, че са сформирани работни групи за преструктуриране на болницата, разписана е инвестиционна програма, която е насочена за подобряване на работата и привличане на пациенти. По думите му се разработва програма за нови дейности, които да привлекат пациенти, за да има повече приходи лечебното заведение.

Той обясни, че финансовата загуба на болницата към момента е 70 млн лв. Това е загуба с натрупване през годините - от 2013 година.  През тези години разходите са надвишавали приходите, което е довело до обща счетоводна загуба от 70 млн лв.. Просрочени задължения са са над 35 млн.лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.