Близо година преди 20-годишният Кристиян Бойков да източи данните на над 5 млн. български граждани от информационните масиви на НАП, фирмата "ТАД Груп" се е занимавала с кибертероризъм. Това сочат данните, които са публикувани на сайта на Апелативната специализирана прокуратура. В четвъртък този доказателствен материал бе представен в рамките на открито съдебно заседание пред трима апелативни съдии, които промениха мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров от гаранция в размер на 100 000 лв. в "задържане под стража".

Файловете са четири - два от тях представляват извадки от чатове в "Телеграм" между Иван Тодоров, Кристиян Бойков и третия обвиняем по делото - Георги Янков, както и с други лица. 

Третият файл съдържа свидетелски показания на бивш служител на "ТАД Груп", който разкрива подробности за схемата, по която фирмата е действала, а именно:

първоначално след хакерска атака

са били източвани данни

от сървърите, след което от компютърната фирма са предоставяли оферта за осигуряването на защита от нерегламентиран достъп. Жертва на този кибертероризъм са станали застрахователни компании и брокери, медии, държавни и банкови институции и др.

Четвъртият файл съдържа информация от представители на изнудваните компании, които потвърждават, че не са имали търговски отношения с "ТАД Груп". Представители на четири компании - три застрахователни дружества и една медия потвърждават пред разследващите, че не са имали договорни отношения с компанията на Тодоров и съответно фирмата му не следва да притежава достъп до базата им данни.

От комуникацията в "Телеграм" се разбира, че Кристиян Бойков, представял се с никнейм "John Doe", се е похвалил как през ноември месец 2018 г. е

"ударил" застрахователен брокер и

не би се съгласил да предостави

нерегламентирано добитата информация за по-малко от 20 000 (не е уточнено - лева, евро или долари), тъй като става въпрос за 24 GB данни.

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров през цялото време е бил наясно с престъпната дейност, която неговите служители осъществяват спрямо компании, които трябва да бъдат "спечелени" като клиенти. При един подобен пробив, Тодоров пише в "Телеграм": Значи да ги гоним за тестове ако не, в новините. В друг разговор, след като е получил информация за източени данни, Тодоров пише: "Да ги криптираме целите. И да ги питам след два дни нямат ли нужда от киберсигурност. Даже няма да ги питам".

Файловете, от които са заличени личните данни, разкриват, че по подобен начин е действано и при хакерската атака срещу НАП - източената информация първоначално е пратена на "Биволъ", а по-късно на "Капитал" и на бТВ. Именно бТВ е медията, която вече един месец е предпочитаното място за изява на собственика на "ТАД Груп" и неговите адвокати. От комуникацията на Бойков в "Телеграм" се разбира още, че той е търсил начин да пробие сървърите на НАП още през април месец. В чат група "tad cyber team" e установена публикация, в която на 05.03.2019г.

Иван Тодоров пише: "Ще свалям

правителството хаха".

Прокуратурата публикува и показания на трима свидетели по делото. От думите им се разбира, че те са били служители на "ТАД Груп" и са били наясно с нерегламентираните действия на обвиняемите. Става ясно още, че бивш служител на Иван Тодоров е съобщил на разследващите, че Кристиян Бойков действително се е хвалил, че е хакнал поливните системи пред Народното събрание. "Спомням си че пред мен се е хвалил, че е имал достъп до системата, която управлява водни струи за поливане пред парламента и ни казваше дали искаме да пусне отделни струи и да ходим да видим на място, дали действат", казва свидетелят И.П.

ВИЖТЕ ТУК ВСИЧКИ ДОКАЗТЕЛСТВА, КОИТО ПРОКУРАТУРАТА ПУБЛИКУВА:

Застрахователни дружества

Разпити - резюме

Справка "Телеграм"

Тодоров

Мотивите на прокуратурата да разсекрети доказателствения материал
В съответствие с чл.41, ал.2 от КРБ, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство. Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес.
Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК /който в хода на досъдебното производство единствено може да даде разрешение за разгласяване на информация от същото/, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП. С цел максимална коректност и избягване на инсинуации за въздействие върху съда, това става след обсъждането им от АпСпНС. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. „Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът“, каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него.

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойни избори

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойно протичане на местните избори на 27 октомври. Това стана по време на съвместен брифинг по повод подписване на споразумение за местните избори. Това е седмото подред споразумението и то разрешава на СЕМ да осъществява мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания. 

Горанов с идея "Информационно обслужване" да поеме киберсигурността в държавата

"Информационно обслужване да поеме гарантирането на киберсигурността. Това е един от вариантите, които обмисля държавата, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заедно с премиера бе на откриването на швейцарски завод в Петрич.