Шефът на спецпрокуратурата: Мирни протестиращи не са подслушвани

Шефът на спецпрокуратурата: Мирни протестиращи не са подслушвани

Специализираната прокуратура не е подслушвала мирни протестиращи граждани, не е образувала и не е наблюдавала и ръководила досъдебно производсто с цел подслушване на мирни протестиращи граждани, заяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Спецпрокуратурата все още наблюдава и извършва активни действия по разследването, по което бизнесменът Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за това, че е ръководил организирана престъпна група с цел  извършване на активни провокативни действия, така че да се опорочи мирния протест, допускайки всички възможни способи, включително упражняване на насилие, използване на пиротехнически изделия, агресивни хулигански прояви. Според наблюдаващите прокурори те са извършени с провокативна цел.   

"Не е тайна, че по досъдебното производство са искани, разрешавани и прилагани СРС по отношение на лица. Категорично твърдя и заявявам, че се касае за изключително законосъобразна дейност на наблюдаващите прокурори по това направление, тъй като са мотивирани, изготвени и внесени искания за прилагане на СРС, които искания са разгледани от спецсъда, но не сами по себе си, а заедно със събраните до момента материали по делото. В резултат на доказателствена оценка, спецсъдът е издал надлежни разрешения. Те са послужили на органите, които фактически прилагат СРС, да ги приложат", обясни Маджарова.

Тя отново заяви, че политици не са били обект на СРС.

"Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства не разполага със законов инструментариум и с правомощия да се запознава с факти и обстоятелства по самото дело. Бюрото прави извода и анализа си единствено на база на искането и на разрешението от съда, но няма право и правомощие да се запознава с доказателствени източници", каза още Маджарова.

По отношение на изнесената информация от член на Бюрото за 2 нерегламентирани СРС-та, Маджарова заяви: „Аз като ръководител на спецпрокуратурата съм уведомена за тази констатация на Бюрото. Софийска градска прокуратура извърши проверка. Прокурори от СГП идваха на място в регистратура "Класифицирана информация" при спецпрокуратурата. Поискаха достъп и се запознаха с всички факти и обстоятелства, които касаят въпросните СРС по отношение на тези две лица, които аз твърдя, че не са политици." .

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.