Шефът на Софийския районен съд иска по-големи наказания за побой над призовкари
2

Шефът на Софийския районен съд иска по-големи наказания за побой над призовкари

Пребит от роми служител пред „Монитор“: От 2 седмици съм с комоцио

Председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов изпрати писмено предложение до ВСС, в което иска иницииране на изменения в НК, с които да бъдат завишени наказанията за убийство и причиняване на телесна повреда на призовкар при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

Ангелов съобщава на кадровиците на Темида, че на 27 октомври т.г. призовкар в СРС е бил пребит жестоко в опит да връчи съдебни книжа. Служителят посетил адрес, при което му бил нанесен побой с ритници и юмруци изключително в главата – лицето, слепоочието и тила, не само от човекът, който отказал да получи призовката, но и от други хора. Във връзка със случая са сезирани Софийска районна прокуратура и полицията,

започнало е разследване на инцидента.

В предложението си до ВСС председателя на СРС подчертава, че при ежедневната работа на призовкарите съществува опасност те да пострадат. "В Софийски районен съд работят близо 100 призовкари, които ежедневно посещават адреси на територията на град София и околностите, с цел връчването на огромен брой призовки, съобщения и книжа. С оглед на това и предвид, че същите следва да посещават адреси на различни лица, част от които и агресивно настроени, считам, че е налице изключително завишена опасност тази категория съдебни служители да пострадат при изпълнение на служебните си задължения. Предвид изложеното смятам, че се налага регламентирането на завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица, като се отчете, че тези съдебни служители попадат постоянно в абсолютно незащитена среда. Дейността на призовкарите е важна част от правораздаването и без нея съдиите не могат да осъществяват вменените им от Конституцията задължения", пише съдия Ангелов.

Пострадалият призовкар Борислав Цоков разказа пред „Монитор“

ужасът, който е преживял. „На 27 октомври трябваше да връча призовка на гражданин в кв. „Ботунец“ 2 по гражданско дело за длъжник. Беше неделя, правим го в почивните дни, за да открием хората. Почуках на вратата на апартамента, отвори жена и ми каза: „Човекът е долу пред блока“. Слязохме с нея и там попаднах на тълпа роми. От нея излезе агресивен мъж със застрашителен поглед и каза: „Аз съм човекът. Я ела да ти кажа нещо. Ти защо чукаш в 9 часа по вратите?“. Погледнах си часовника и казах, че е 18,50 ч. В следващия момент мъжът замахна и ме удари в лицето, паднах на земята и последваха ритници и бой с юмруци само в главата ми. Биха ме този мъж и още 3-ма от тълпата. Останалите стояха и гледаха. По някое време чух женски глас да казва:

„Стига бе, ще го убиете“.

Започнах да ги моля да спрат и казах, че си тръгвам“. След около минута още ритници те се поотдръпнаха и аз станах от земята. Мъжът, на когото трябваше да дам призовка, приближи към мен и каза: "Махай се оттук. Повече да не си стъпил“, след което ми подхвърли стъпканите документи. Взех си раницата, отдалечих се и се обадих на тел.112“, разказа Цоков. Той е с кръвонасядания по лицето, счупен зъб, синини, ожулвания и комоцио. „Все още ме боли главата и ми се вие свят“, каза младият мъж. Той сподели, че познава част от хората в тълпата, тъй като и друг път е връчвал призовки там. „Знаят, че съм коректен, но докато ме пребиваха, те бяха безмълвни зяпачи“, допълни Цоков.

"92-ма призовкари в СРС връчват дневно между 3000 и 5000 призовки. В месеца има по няколко случая на вербална и физическа агресия. Имаме уреди предпазващи от кучета, но не и от хора", съобщи шефът на службата Мария Пенева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.