Шефът на сектор

Шефът на сектор "Фалшификации" в ГДБОП пред "Телеграф": Бандата на Бореца продаваше паспорт като на Рамбо за 1000 лв.

Групата пласирала доларите към бившите руски републики, еврото към държави от ЕС, казва Дарин Костов

Бандата на Бореца продаваше паспорт като на Рамбо за 1000 лв. Търгуваха пачка фалшиви пари за Е1500 или $2000, мислеха се за недосегаеми, казва в днешния брой на вестника шефът на сектор "Фалшификации" в ГДБОП Дарин Костов. 

Г-н Костов, как започнахте разследването по групата за фалшиви пари и документи на Иван Тодоров-Бореца и украинеца Александър Крихтин?


Разследването започна през януари 2020 г. Те са ни стари познайници, работили сме ги и сме ги задържали с печатница, точно в процеса на работа в хотел „Кантилена“, през 2018 г. Иван Тодоров-Бореца сме го задържали и през 2016 г., но в друга група. Тогава правеше 50-еврови банкноти в печатница в индустриалната зона на Пловдив. През 2018 г. двамата с Крихтин ги задържахме в Слънчев бряг. Януари миналата година пак получихме сигнал, че се подготвят да правят фалшиви пари и едновременно с това са посредници при сделки за фалшиви паспорти, лични карти, прегледи за ГТП, книжки и всичко, което може да се фалшифицира като официален документ. За Иван Тодоров имахме информация също така, че предлага 100 евро и 50 долара. Докато ги разследвахме, установихме, че са взели вече всички предпазни мерки. Но все пак два пъти дотогава ги бяхме хващали. По съвсем друг начин се държаха като цяло.

Как се държаха, кое беше по-различното?


Не се срещат, не си говорят по телефона. От предните пъти са си взели поука в кавички и разбраха, че срещайки се и говорейки дори без конкретика за престъпната дейност, са изложени на риск. Това се промени. Смениха местата, в които държат фалшификатите, жилищата, колите си дори. Бореца като трябваше да дава на някой фалшификати, ползваше коли под наем. Иначе си ходи с един автомобил, но когато предстои сделка, взима под наем друг и действа. Членовете на групата се бяха запознали с всички доказателства и информация, която добихме, в хода на предишните дела срещу тях. Бяха изучили всичко, за да не можем да ги хванем. Но въпреки всичко не успяха да се скрият.

Колко време ви отне да разбиете групата на Бореца през 2018 г. и сега?


През 2018 г. ни отне не повече от 5 месеца, а сега – година и един месец.

Тези фалшификатори, вместо да получат възпитателни присъди и да спрат, всъщност са направили точно обратното, както каза и шефката на спецпрокуратурата?


Тези хора са вече публично известни и взимат мерки. Делото им върви все още и дори онзи ден трябваше да се проведе заседание в Специализирания съд, но Крихтин не се яви и го отложиха.

А той през това време печатал пари?

Да, точно така, в неговия хотел „Кантилена“. Но да не се успокояват, защото делата им предстоят, нещата не са приключили. Може би ще имат и за 2018 г. присъди, и за сегашния случай. На Иван ще бъде за трети път.


Бандата фалшифицира и паспорт на Силвестър Сталоун. Какво обясниха, защо точно на Рамбо са направили? 


Имало е и други случаи, когато са правили лична карта или паспорт на популярен актьор. С това целят да покажат, че могат да направят документ на всеки човек. Най-вероятно това е била целта - да се изрекламират.

На кой друг актьор са правили?

Засичали сме и на други от същата величина като Силвестър Сталоун, но не мога да ви кажа, защото е оперативна информация. Те просто правят мостри. С тази реклама показват качество в техните среди.

За колко продаваха фалшив паспорт като на Силвестър Сталоун?

Паспортът върви различно в зависимост от това през колко посредници минава. От тях излиза на около 1000 лв., но никога не го продава производител на човек, който си търси. Всеки слага поне по 50% отгоре и ако мине през минимум двама посредници, стига 2000 лв., но зависи и дали клиентът е българин или чужденец.

Клиентите предимно българи или чужденци са били?

За документите в повечето случаи са чужденци. Там основно са работили с мигранти, с хора, които имат присъди и гледат да се укрият от полиция, прокуратура и съд. За шофьорските книжки повечето пъти клиентите са били българи, които не могат легално да си изкарат документ заради липса на образование. Те се продаваха между 500 и 1000 лв., но е различно пак от посредниците.

Шефът на ГДБОП Любомир Янев заяви на брифинга, че еврото и доларите са били с много добро качество, почти неразпознаваеми. Паспортите също ли бяха така?


Да, имат повечето знаци и защити, както парите. Те са майстори все пак. Самият Крихтин е печатар, имал е легална печатница в миналото тук, в България, но още тогава се е пренасочил към този вид престъпна дейност. Документите не са върхът на сладоледа, но са добри. На границата в повечето случаи ще ги разпознаят.
Но за парите не е така, доколкото разбрах са минавали дори през UV лампите?


Да, така е. Това е един от основните приоритети на групата, да им слагат точно такова мастило, което наподобява на истинските при смяната на цвета и да светят на UV светлина.

Хванахте рекордно количество фалшиви банкноти – 410 000 евро и 360 000 долара. Те закъде са били подготвени - за един клиент или за няколко?


Не, за различни клиенти, но подробности няма как да ви кажа. Доларите в повечето случаи са били за бившите съветски републики и Азия, докато еврото – за по-големите държави от Европейския съюз. И тези сделки не се осъществяват лично, а чрез посредници.


Може ли да кажете, ако, разбира се, не попречи на разследването, колко сделки с фалшива валута е направила бандата, докато я наблюдавате?


Това ще става ясно в хода на делото, не мога да коментирам това, което се внася към досъдебното производство.


Можем ли да кажем, че Бореца и Крихтин са най-добрите фалшификатори у нас на пари?

Да, наистина са едни от най-добрите. Има и други, тях също сме ги задържали, някои в момента са в затвора, други са излезли. Ако не са престанали с тази дейност, могат да ни очакват в най-скоро време (смее се).

За колко са продавали фалшивите евро и долари?

Доларите вървят около 20% от стойността, а еврото – около 15 на сто.

Може ли да дадете пример?

Представете си една пачка от 100-еврови банкноти, в която има 10 000 евро. Продавали са я за 1500 евро, и то при един или двама посредници. Това са цените за България. Когато отидат в Европа, са на съвсем друга стойност и могат да стигнат до 30.

Сикрет Сървис участва с вас в разследването заради фалшивите долари?

Да, тази служба има две основни функции. Едната е охраната на президента, а втората е да противодействат на фалшифицирането на долари.


Агентите на американската служба бяха ли втрещени, че бандитите са хващани няколко пъти, лежали са в затвора, излизат и започват пак отново?


Да, бяха. Ние постоянно работим със Сикрет Сървис що се касае до фалшифицирането на долари. Агентите участваха и в предната операция през 2018 г. и знаят за качеството на парите, знаят за хората. На тях също им беше доста интересно, че се повтаря случаят. Европол също ни помогна.

Вие лично как бихте определили тези фалшификатори рецидивисти, за недосегаеми ли са се мислели?

Да, най-вероятно са си мислели, че разбирайки в процеса на делото някои наши похвати и тактики, ще могат да го направят следващия път без проблем. Но жестоко се лъжат, само това ще кажа. Това са хора, които явно не ги плаши нищо.


Парите, които изкарват, струват ли си риска, нашироко ли живеят, висок стандарт на живот ли поддържат?


Не ни направиха такова впечатление. Не са показвали висок стандарт на живот. Може би това е някакъв вид тяхна слабост, някаква тръпка, от която не могат да се освободят. За мен е неразбираемо. Имат образувани дела, предстоят да им бъдат издадени присъди, но въпреки това продължават.

Паспортът на Слай беше намерен в мазето на Иван Тодоров-Бореца. Той обясни ли нещо?

Той не желае да говори. Както и предния път, така и сега - мълчи. Пред нас не каза нищо.

Да скриеш в мазето си фалшиви документи не е много умно?


Той живее там под наем. Освен това не си мислете, че са изложени на рафтове, на показ. Бяха скрити много добре - в кутии за обувки, в други тайници, доста ровене трябва, за да ги откриеш. Искам да благодаря на колегите от сектора за денонощната работа, на специализираната прокуратура, която също положи много труд, както и на Европол и на Сикрет Сървис. Работим с тези служби постоянно и получаваме подкрепа от тях.

Групата разпространявала ли е фалшиви пари у нас - по магазини и други обекти?


Не, избягват. Много рядко сме засичали, и то го правят крайни клиенти без тяхно знание. Когато имат поръчка, не се интересуват клиентите какви са, но имат условие парите да не се разпространяват в страната, за да не можем да стигнем до тях. В над 90% от случаите се пласират зад граница.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.