Шефът на СДВР: Полицаи, преоблечени като клиенти, ще дебнат ресторантите

Шефът на СДВР: Полицаи, преоблечени като клиенти, ще дебнат ресторантите

Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания, Германия и Австрия. Всяка подвижна избирателна секция за карантинирани ще се ескортира от поне двама униформени. Сега не е време за ресторанти и забавления, трябва да спазваме мерките, споделя в днешния брой на "Телеграф" шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. 

- Старши комисар Хаджиев, от понеделник влизаме в трети локдаун заради пандемията с коронавируса. Какви сили ще ангажира СДВР за контрола по спазване на мерките? Знаем, че полицията и РЗИ основно правят проверките по заведения и обекти.

- Това е въпрос на допълнително уточняване, зависи какви задачи ще бъдат поставени на СДВР. Но, разбира се, за да се спазва заповедта на здравния министър, най-важното е контролът съвместно със столичната РЗИ и общината да се засили. И в момента една от приоритетните ни задачи е екипите да съблюдават за спазване на мерките.

- Сега обаче за проверка ще бъдат много повече обекти. Ще има ли пак полицаи и пред големите хранителни вериги например? Питам ви, защото при първия локдаун особено хората извиваха огромни опашки и се блъскаха жестоко при пазаруване.

- Необходимо ще бъде да се ангажира изключително сериозен ресурс на СДВР. Тук искам само да уточня, че не е ангажимент само на полицията да осъществяват контрол при големите магазини и моловете. Пропускателният режим при голяма част от веригите е поет от частни охранителни фирми, те носят отговорност за това. Като цяло до момента с екипите на РЗИ и СО имаме съвместни планове по въпроса. Мога да ви кажа още, че и 4200 служители ще бъдат ангажирани по охрана на изборния процес, те ще са придадени сили. Иначе по спазване на мерките по график всички районни управления отделят служители, които оказват съдействие и на инспектората на СО, и на здравните експерти. Това се прави както по линиите на масовия градски транспорт, така и към търговските обекти.

- При втория локдаун особено имаше бум на кръчми и заведения, които отваряха тайно. Сега очаквате ли да се повтори този сценарий и на вас лично какво ви направи впечатление?

- Това е изключително интересен феномен с неспазването на мерките. Не мога да си обясня как някои собственици и управители на заведения пренебрегват мерките, забраните и подлагат на риск здравето на хората. В тази връзка екипи на Икономическа полиция съвместно с Охранителна и експертите от РЗИ и общината проверяват обектите и многократно се натъкваха на заведения и търговски обекти, които се оказаха рецидивисти. Те се заключваха вътре с хората и се налагаше да бъдем толкова комбинативни да ги изчакваме да се отворят, за да ги проверим. След това образувахме преписки и ги докладвахме в прокуратурата.

- Сега смятате ли, че при локдауна от понеделник ще има пак такива рецидивисти и повече ли ще бъдат те?

- Със сигурност ще се наложи да засилим контрола и да имаме повече екипи. Затова мога да ви уверя, че организацията вече е направена. Помните, че при втория локдаун имахме случаи, при които собствеността на дадени заведения се прехвърляше на човек бушон. Най-сериозният пример в тази посока е хотелският комплекс, регистриран на подставено лице, и в крайна сметка се оказа, че работи без никаква документация. Там се влизаше с определени кодови думи, през задни входове, нямаше свободен достъп. Наложи се колеги да се преобличат като цивилни, да се представят като клиенти, за да влизат вътре.

- Сега ще има ли пак такива изненадани - преоблечени като клиенти полицаи, които да ловят нарушителите?

- Да, ще има. Нека информираме и гражданите, че сигналите за търговските обекти нарушители идват най-вече от живеещите в съседство. Хората се притесняват и затова ни викат. Сега в зависимост от оперативната обстановка ще взимаме и служители от районни управления, които ще се представят за клиенти. Трябва да стане ясно на цялото общество, че ние полагаме всички усилия и сме солидарни и със здравните работници с оглед на усложнената епидемична обстановка. Би трябвало хората да се замислят, преди да пристъпят към нарушаване на заповедта.

- Какви са според вас тези хора, които искат да ходят на купон и роптаят срещу мерките, докато болните от ковид растат всеки ден, починалите също, а леглата в болниците вече не достигат. Как може въобще да мислиш за купон в такава ситуация, нормално ли е това?

- Това е въпрос на лично себеусещане, но според мен не е нормално да търсиш собствено удовлетворение и удоволствие, застрашавайки здравето на останалите хора. Тук говорим за солидарност. В крайна сметка, след като мерките са въведени, те важат за всички и трябва да се спазват. Наистина не е време за празнуване.

- Ще отделите голям ресурс за контрола по спазване на мерките и за охраната на изборите. Притеснява ли ви, че може тези задачи да ви забавят по истински криминалните случаи?

- Безспорно това ще натовари състава на СДВР, защото голяма част ще са ангажирани, както казахте и вие, по изпълняване на заповедта и по охраната на изборния процес, но смятам, че ще се справим с всичко, това ни е работата. Най-голямото ми притеснение обаче е ръстът на заболелите служители. Към днешна дата (б.р., 18 март) имаме 130 човека с ковид. Отделно около 40 полицаи са карантинирани, което значително намалява капацитета на работа.

- Има ли много желаещи от СДВР да се ваксинират или по-скоро избягват?

- Преди около месец направихме списък и тези, които изявиха желание, се ваксинираха. Към момента обаче няма много желаещи.

- Вие ваксинирахте ли се?

- Да, ваксинирах се. Така се чувствам много по-спокоен и в чисто психологически план. Направих го по няколко причини. Основната е, че ежедневно ми се налага да комуникирам с много хора с оглед работата ми. Освен това в чисто личен план - защитавам себе си и живота и здравето на родителите ми. Затова призовавам и останалите колеги да се ваксинират, това е отговорното поведение особено в тази усложнена епидемична обстановка.

- Знае ли се вече колко полицаи ще охраняват подвижните секции за гласуване на карантинирани лица?

- Към момента не мога да кажа точния брой, защото обстановката е динамична както виждате, няма как да направим разчета. Не е ясно и колко подвижни секционни комисии ще има. Доколкото имам информация във всяка ще има по трима членове, които ще бъдат съпроводени от минимум двама полицаи.

- Преди три дни на бул. „Ломско шосе“ имаше зрелищна акция по залавяне на бежанци и каналджии. Хората от високите етажи снимаха и излъчваха дори на живо във Фейсбук. Колко души задържахте и може ли да говорим за разбит канал?

- По време на операцията са задържани 21 чужди граждани, сред които жени и деца. Те са споделили по време на беседите, че са искали да отидат в Западна Европа. Разследването е под надзора на прокуратурата и не мога да ви кажа повече подробности.

- От снимки и кадри по телевизиите се видя, че имаше и такси?

- Да, водачът не се подчини на заповедта да спре и след кратко преследване беше тампониран от патрули и задържан. Няколко от регистрационните табели на автомобилите бяха чужди, което говори за дълбока конспиративност на трафикантите. Предстоят ни още процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия под надзора на прокуратурата.

- Преди няколко дни с ГДБОП и Сикрет сървис хванахте печатар и негова помощничка в хале на ВТУ „Тодор Каблешков“ с рекордно количество фалшиви пари – $4 млн. и Е3,6 млн. Колко време работихте по този случай?

- Оперативната работа е на колегите от ГДБОП, ние извършихме процесуално-следствените действия по тази информация, която се потвърди. Безспорно поддържаме много добри контакти и с колегите от партньорските служби. При последващото претърсване на различни адреси бяха открити фалшиви банкноти, заготовки и т.н. Мога да ви кажа, че неистинските пари бяха открити на различни адреси, а машината, металните клишета и фотоплаките към нея в халето на ВУЗ-а.

- Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза в интервю пред „Телеграф“, че най-често в пандемията се извършват кражби, грабежи и измами при онлайн пазаруване. Сега обаче при локдауна хората ще си седят повече вкъщи. Очаквате ли промяна на оперативната обстановка?

- Да, очаквам. Съвсем логично е, когато хората си седят повече вкъщи, кражбите да намалеят. Ще ви дам пример, че първите три месеца на м.г. те са били 2195, а сега от януари до март са 1458, което е със 737 по-малко.

- Какво се случва в пандемията с големите банди - спецове по кражби, грабежи. Изплашиха ли се от коронавируса, или продължават да работят?

- Голяма част от контингента се върна от чужбина в България, което ни е проблем. Става дума за групи по линия на кражбите основно. Прибраха се от Испания, Германия, Австрия в локдауна. Вижте, по повод въпроса дали продължават да извършват престъпления, мога да ви кажа, че това са хора, които никога няма да се променят. На тях мисленето им е такова. Няма да спрат, докато не се намесим ние и не ги задържим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ