Шефът на РЗИ-София: Имунизациите трябва да започнат следващата седмица

Шефът на РЗИ-София: Имунизациите трябва да започнат следващата седмица

Началото на следващата седмица се очаква да започнат имунизациите. Това заяви пред нова шефът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Той увери, че има достатъчно ваксини за всички.

„С ваксините се забавихме, но няма да е фатално. Те могат да бъдат отложени до 3 месеца по здравословни или лични причини от страна на семейството или детето. Очаква се да бъдат организирани кабинети така, че в строго определени часове зони по „зелен коридор” и да се стартират отново имунизациите.“, заяви д-р Пенчев. За целта щабът и здравното министерство разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния им вид.

Пенчев обясни, че мерките от четвъртък вечер са предприети веднага, след като на изходите на София са забелязани колони от коли. Той подчерта, че заболяването протича в няколко форми - много тежка, лека и безсимптомна. „Пациентите и в трите форми за заразоносители. Да помислим какво се случва, когато тези, които са излезли, отивам при най-близките си. Те са безсимптомни, но заразоносители. Очаква се заразата да се разпространи след такава миграция и се опасяваме, че епидемията в България може да се превърне в епидемия на доброто намерение да отидем да се видим с близките си.”, заяви шефът на столичното РЗИ. Той допълни, че при прибирането си хора в София ще имат проблеми.

Шефът на столичното РЗИ обясни, че в ромските квартали „Филиповци” и „Факултета” заразата с коронавирус се разпространява повсеместно, като в хода на епидемиологичното проучване там се установиха много огнища от семеен тип. „В ромските квартали имаше напрежение, но ние не правим разлика между един или друг квартал. По-строгите мерки там се наложиха, защото там имаше много огнища от семеен тип. Когато има положителна проба - то всички негови контактни на първи ред – тези, с които се вижда най-често - са под карантина и се наблюдават", уточни Пенчев. Той обясни, че факторите за разпространение на заразата са изключително много и не може да се определи дали това, че в едно домакинство живеят много хора, е сред тях. „През следващите дни ще анализираме новите случаи и ще преценим дали мерките трябва да се либерализират, или да се въведат още по строги ограничения. Целта е да се ограничат контактите", каза още шефът на столичното РЗИ.

По повод отварянето на пазарите д-р Пенчев посочи, че екипите следят стриктно за спазването на въведените мерки, създадена е добра организация, за да няма струпване на хора. „Но при най-малките нарушения, който инспекторите открият, пазарите ще бъдат затворени.”, заяви той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.