Шефът на реанимацията в Четвърта градска проговори за скандала

Шефът на реанимацията в Четвърта градска проговори за скандала

Началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно Лечение в Четвърта градска болница в София д-р Панчо Панчев е гласът от телефона от записа в скандалния репортаж, излъчен по БНТ. Именно той бе чут да изисква от дежурния лекар от Спешна помощ писмени документи за докарания с линейка пациент с COVID-19 в тежко състояние, предаде Dariknews. 

Доктор Панчев излезе с позиция, която бе разпространена от старшата сестра в отделението на болницата Кирилка Йорданова, която е била упълномощено от самия него.

Доктор Панчев заявява, че за да бъде хоспитализиран пациент в COVID-отделение, той трябва да има положително изследване на COVID-19, съгласно заповедта на здравния министър.

„Поисках от лекаря на бърза помощ да отрази този резултат във фиша за спешна медицинска помощ, с който превежда пациента в болницата. Това, впрочем, той и без мое искане би следвало да направи. Поисках от лекаря от бърза помощ да отрази и това, че пациентът се насочва от координационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, освен устните му твърдения. Пояснявам защо са необходими тези "формалности". Задава ли си някой въпроса какво би се случило, ако пациент без ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни? Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?“, посочва в позицията си началникът на ОАИЛ отделението.

„На въпросите ми болният има ли сърдечна и дихателна недостатъчност, лекарят от Бърза помощ отговори с "не". На въпроса ми болният може ли да се изолира в домашни условия, отговорът беше "да". При това положение запитах защо иска болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациентът не могъл да приема назначената му терапия поради наличие на ГЕРБ. Тези странични ефекти върху стомаха великолепно се коригират с добре известни медикаменти“, допълва д-р Панчев, обяснявайки ситуацията.
„След като приключих разговора с лекаря, наредих на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това беше единствената индикация за спешен прием“, допълва той.

Според него този репортаж е целта на мероприятието, а не хоспитализирането на болния. „От репортажа, излъчен по БНТ, ми направи впечатление, че на пациента му се казва, че ще го върнат вкъщи, тъй като отказваме прием - защо? По-нормално е да се каже - отиваме в друга болница, но това явно не е достатъчно драматично за нуждите на репортажа“, казва още в позицията си началникът на отделението и допълва: „Оставям без коментар, че колегата се е явил пред болницата с предварително подготвена възможност за запис. Да не говорим, че записът е извършен напълно криминално. Учудващо е, че в това участва и БНТ. Това също ще коментирам с юристи“.
„Напълно съм наясно, че това е солова акция на младежа, явно наклонен към медийни изяви. По никакъв начин не свързвам това с институцията, в която той работи. Колегите от Центъра за СМП - София са подложени на невероятно натоварване и само добрите ни взаимоотношения и синхрон ще помогнат за преодоляването на критичната ситуация, в която се намираме", завършва своята позиция за разразилия се скандал началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно Лечение в Четвърта градска болница в София д-р Панчо Панчев.

Както Агенция „Монитор“ съобщи здравният министър Костадин Анеглов поска оставката на шефа на Четвърта градска болница заради отказа да приемат пациента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък поиска агенция „Медицински одит“ да провери болницата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.